Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Αναβίωση του παρελθόντος της Λέρου...


Από τις αρχές του 1950 διαφαίνεται η ανάγκη να αποσυμφορηθούν τα μεγάλα ψυχιατρικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Τη λύση έδωσαν ψυχίατροι της εποχής, οι οποίοι εισηγήθηκαν τη δημιουργία του ψυχιατρείου στη Λέρο. Όλη αυτή η κτηριακή υποδομή που χτίστηκε για στρατιωτικούς σκοπούς παρέμεινε εγκαταλελειμένη μετά το τέλος του πολέμου και την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έτσι, το ψυχιατρείο Λέρου βρήκε εκεί τη στέγη του και ιδρύθηκε πια επισήμως με βασιλικό διάταγμα το 1957 με το όνομα «Αποικία Ψυχοπαθών Λέρου».
Έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από τότε που απαγορεύτηκαν με υπουργική απόφαση οι μεταφορές ψυχιατρικών ασθενών από άλλα ψυχιατρεία στη Λέρο. Ωστόσο, εν έτη 2021, τις μαζικές μεταφορές προς τη Λέρο φαίνεται να έχουν ως παράδειγμα προς μίμηση οι υπεύθυνοι για την διαχείριση κενών κλινών σε δομές αποκατάστασης της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου...

Με γραφειοκρατικά κολπάκια, τον Δεκέμβριο του 2021 δηλώθηκε προς το Υπουργείο Υγείας ότι υπάρχουν κενές θέσεις ως δομές αποκατάστασης αλλά στην πράξη είναι δομές μέσα στο νοσοκομείο που είχαν γίνει για τους χρόνιους ασθενείς της Λέρου! Για να γίνει περισσότερο κατανοητό, μετά τα προγράμματα αποασυλοποίησης που υλοποιήθηκαν στο Θεραπευτήριο της Λέρου, λειτουργούν εκεί ορισμένες μονάδες αποκατάστασης με σκοπό να εξυπηρετούν κυρίως ασθενείς από τα Δωδεκάνησα, προτάσσοντας θεραπευτικά κριτήρια και με σεβασμό στις ανάγκες των ασθενών και όχι να ξαναγίνει η Λέρος αποθήκη των μεγάλων Ψυχιατρείων όπου θα στέλνονται εκεί οι «ανεπιθύμητοι ασθενείς»! 

Η πρώτη καταγγελία του γεγονότος προήλθε από την "Πρωτοβουλία Ψ Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία" στις13/12/2021 με σχετική ανακοίνωση στο blog της και στο Facebook.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε τον κύριο Ροϊλό Χρήστο, Διοικητή της 2ης ΥΠΕ, να αναφέρεται στην "Πρωτοβουλία Ψ Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία" και εδώ πάλι τον κύριο Ροϊλό να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Τις επόμενες μέρες, όπως ήταν αναμενόμενο, ακολούθησε συρρώα δημοσιευμάτων επαναφέροντας ταυτόχρονα και το θέμα της ακούσιας νοσηλείας για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ. Καθόλου τυχαίο πως το περιστατικό συνέβη εν μέσω πανδημίας, οπότε, και με πρόσχημα τη συμμόρφωση της χώρας στις ευρωπαϊκές οδηγίες για την αποασυλοποίηση, τα δημόσια ψυχιατρεία αφέθηκαν σχεδόν στην τύχη τους, με μειωμένο προσωπικό και χωρίς μέτρα ασφάλειας για τους ασθενείς...

Ταυτόχρονα, και ενώ το Υπουργείο Υγείας και η Υφυπουργός Υγείας Ράπτη Ζωή τηρούν σιγή ιχθύος, ιδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές αναλαμβάνει να διερευνίσει το ζήτημα και τις καταγγελίες που πραγματοποιήθηκαν.

Στις 17/12/2021 η Υφυπουργός Ράπτη ζήτησε από την 2η ΥΠΕ να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και να εφαρμόζει τη σχετική εγκύκλιο που επιτρέπει μεταφορές ασθενών στη Λέρο μόνο από την περιοχή της Δωδεκανήσου.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε από την ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου και την κα. Πίτσα Βερβέρογλου σχετικά με τις καταγγελίες και την καθοριστικής σημασίας παρέμβαση της  "Πρωτοβουλίας Ψ Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία".





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου