Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Ψηφιακό μητρώο ατόμων με αναπηρία


Στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία εντάσσονται όλα τα άτομα που διαθέτουν ενεργή πιστοποίηση αναπηρίας, η οποία έχει εκδοθεί από αρμόδια αρχή πιστοποίησης της αναπηρίας κατά υγειονομική κρίση στη χώρα. 
Η πιστοποίηση της αναπηρίας στη χώρα διενεργείται από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας του e- ΕΦΚΑ. Επιπλέον για ειδικές περιπτώσεις, η πιστοποίηση της αναπηρίας γίνεται και από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Συνεπώς, για τους σκοπούς του Μητρώου ως «πιστοποιημένα άτομα με αναπηρία» θεωρούνται εκείνα που έχουν ενεργές γνωματεύσεις από: (α) το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του e-Ε.Φ.Κ.Α. (β) η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Στρατού. (γ) η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Ναυτικού. (δ) η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Αεροπορίας. (ε) η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας. (στ) η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στο Μητρώο τηρούνται ατομικές καρτέλες για κάθε πιστοποιούμενο άτομο με αναπηρία, οι οποίες αποτυπώνουν στοιχεία διαφόρων κατηγοριών, όπως ταυτοποιητικά στοιχεία, στοιχεία κατοικίας και επικοινωνίας, στοιχεία πιστοποίησης αναπηρίας, στοιχεία σχετιζόμενα με την ασφαλιστική κάλυψη, στοιχεία εκπαίδευσης/κατάρτισης, στοιχεία σχετικά με χορηγούμενες παροχές ή υπηρεσίες, στοιχεία εκπροσώπησης, κλπ.
Στο Μητρώο έχουν πρόσβαση τόσο οι πολίτες, όσο και διαπιστευμένοι χρήστες, μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας. Ο κάθε πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση στο Μητρώο και στα διαθέσιμα στοιχεία του μέσω των κωδικών taxisnet του, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αυθεντικοποίηση του χρήστη. Συγκεκριμένοι διαπιστευμένοι χρήστες του Δημοσίου θα έχουν πρόσβαση, προκειμένου να διαχειρίζονται το Μητρώο. Οι χρήστες αυτοί θα μπαίνουν με Κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης και θα είναι επίσημα διαπιστευμένοι από το Φορέα τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου