Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Ηθική Παρενόχληση (Mobbing)


Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία "γέννησης" το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.
        Με αφορμή την ημέρα αυτή, θα σας παρουσιάσω ένα επίκαιρο θέμα δήμοσιας ψυχικής υγείας, το mobbing. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, ότι η υγεία δεν ορίζεται μόνο ως σωματική.
        Τι είναι το mobbing; Διάφοροι ορισμοί έχουν δοθεί για το mobbing, όπως "ψυχολογική παρενόχληση", "ηθική παρενόχληση" κ.α. Παρενόχληση σημαίνει το να υποβάλουμε κάποιον σε συστηματικές μικρές επιθέσεις. Λέξη κλειδί της παρενόχλησης αποτελεί η διάρκεια στο χρόνο. Η Dr. Marie France Hirigoyen, ψυχίατρος και ψυχαναλύτρια με εξειδίκευση στο mobbing & bullying στον χώρο εργασίας, προτιμά τον όρο "ηθική παρενόχληση", διότι το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τις λειτουργίες των ψυχολογικών μηχανισμών, αλλά και τη δική μας ηθική στάση απέναντι στο πρόβλημα. Όμως, η ηθική είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό και αυτό ακριβώς αποτελεί το πρόβλημα, όταν δικαστήρια πρέπει να αποφασίσουν για το αν σε μια περίπτωση υπήρξε ή δεν υπήρξε mobbing. 
        Με τον νόμο 4808/2021 "ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 190 ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» και ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ", ορίζεται η παρενόχληση στην εργασία και οι υποχρεώσεις των εργοδοτών.
        Πως εκφράζεται το mobbing; Ο Leymann, ψυχολόγος ειδικευμένος στο mobbing, το 1996 ταξινόμησε τους διάφορους τύπους συμπεριφορών σε πέντε κατηγορίες, ανάλογα με τις επιδράσεις τους στην ικανότητα του θύματος:
  1. Επιδράσεις στην επικοινωνία και στην έκφραση του θύματος σε ικανοποιητικό βαθμό στον επαγγελματικό του χώρο. 
  2. Επιδράσεις στις κοινωνικές επαφές του θύματος.
  3. Επιδράσεις στη διατήρηση της προσωπικής του υπόληψης. 
  4. Επιδράσεις στη διατήρηση της επαγγελματικής του κατάστασης. 
  5. Επίδραση στη διατήρηση της φυσικής του κατάστασης και της υγείας του.
        Αυτό που έχει όμως μεγαλύτερη σημασία είναι το να εντοπιστούν πιθανά μοτίβα στη συμπεριφορά του θύτη. Τέλος, ανεξάρτητα από το τι πυροδοτεί το mobbing αρχικά, στο τέλος το θύμα καταλήγει να δέχεται επίθεση και στις 5 κατηγορίες.
        Θύτες και θύματα. Για να ασκήσει κάποιος/α mobbing, συνήθως, υπάρχουν πολλά συναισθήματα που "κρύβονται" πίσω από αυτή τη συμπεριφορά. Συναισθήματα όπως, φόβος, ζήλια, μίσος, ανταγωνισμός κ.α. Θύματα γίνονται άτομα που έχουν κάτι διαφορετικό από την υπόλοιπη ομάδα π.χ. σε μια ανδροκρατούμενη ομάδα, η μοναδική γυναίκα. Πολλές φορές μάλιστα, τα θύματα θεωρούν ότι η διαφορετικότητά τους είναι ο λόγος για τον οποίο δέχονται επίθεση. Η πραγματικότητά, όμως, είναι ότι αυτός/η που ασκεί mobbing, δεν μπορεί να δεχτεί τη διαφορετικότητα του άλλου. Πολύ συχνά, και οι ίδιοι οι οργανισμοί δεν μπορούν να δεχτούν τη διαφορετικότητα.
        Στην Ελλάδα υπάρχει το μοναδικό Σωματείο για την Εργασιακή Ειρήνη & την Ψυχική Υγεία των εργαζομένων, το NO MOBBING. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου