Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης»


Από τις 04/07/2024 δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο "Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης". Ακολούθησαν, δικαίως, πλήθως αντιδράσεις από φορείς και συλλογικότητες. Ας δούμε μερικές:
ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Όπως ήταν αναμενόμενο, το νομοσχέδιο για την πλήρη διάλυση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, που το Υπουργείο Υγείας άφηνε να «διαρρέει» από τον περασμένο Οκτώβριο, βγήκε στη «διαβούλευση» μέσα στο κατακαλόκαιρο και όχι τυχαία - καθώς ξέρουν την συνολική αντίδραση όλων των εργαζομένων στην ψυχική υγεία που εκφράστηκε όλους αυτούς τους μήνες ενάντια σ’ αυτό το γραφειοκρατικό τερατούργημα – ελπίζοντας ότι θα λείπουν πολλοί/ές και ότι θα το περάσουν πιο εύκολα.

Εχουμε επισημάνει και αναλύσει σε πολλά κείμενα τις καταστροφικές ρυθμίσεις μιας ολοσχερούς αντιμεταρρύθμισης που προωθεί αυτό το νομοσχέδιο, με την νεοφιλελεύθερη κατάργηση των οργανισμών του ΨΝΑ και του ΨΝΘ και την λειτουργική διασύνδεση δημόσιων μονάδων και ιδιωτικών, με σαφή την «πλοήγηση» προς τον ιδιωτικό τομέα. Με την πρόβλεψη κατάργησης υπαρχόντων υπηρεσιών και την δημιουργία αποκλειστικά κατασταλτικών μονάδων περίκλειστων (κανονικές φυλακές), με τμήματα «μέσης» και «υψηλής ασφαλείας» για «αδικοπραγούντες ψυχικά πάσχοντες», αλλά και για τη μεταφορά εκεί και κάποιων από τους νοσηλευόμενους σε κανονικές μονάδες νοσηλείας. Μονάδες «σωφρονισμού παραβατικών ανήλικων» (αντί για πολιτικές που να απαντούν στις ανάγκες των νέων στη θέση αυτών που ασκούνται τώρα και που είναι αυτές που παράγουν «παραβατικότητα»). Οδηγώντας τα πράγματα σε κυριολεκτικά τραγελαφικές καταστάσεις με την πρόβλεψη μονάδες απεξάρτησης να «δύνανται να ιδρύονται, να αναπτύσσονται και να υλοποιούνται» όχι μόνο «εντός χώρων και υποδομών των Νοσοκομείων» αλλά και «εντός των δομών του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.)»!!!

Οσο για την απεξάρτηση, απλώς με υποκατάστατα και διαχείριση στο δρόμο. Τα «στεγνά» προγράμματα καταργούνται πλήρως.

Ο νεοφιλελευθερισμός στα άκρα του, σε συμπόρευση με πολιτικές και πρακτικές όχι απλώς πολλαπλασιασμού των κοινωνικά αποκλεισμένων, αλλά και εγκλεισμού σε δομές στρατοπεδικού χαρακτήρα, σε συνδυασμό με πρακτικές κυριολεκτικής εξόντωσης των ψυχικά πασχόντων και των τοξικοεξαρτημένων, οδηγώντας τους όχι μόνο στον μόνιμο ψυχικό θάνατο, αλλά και στον φυσικό.

Οσο για το προσωπικό σε όλες αυτές τις ήδη δραματικά υποστελεχωμένες και υπολειτουργούσες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, μόνο ελαστικές και ορισμένου χρόνου σχέσεις εργασίας, με κανόνα τις άνωθεν κατευθυνόμενες μετακινήσεις όπου υπάρχει κενό.

Καλούμε όλες και όλους σε συνάντηση, την ερχόμενη Πέμπτη, 11/7/24, στις 8μμ, στο χώρο μας, στην οδό Αιθαλίδου 11, κοντά στη στάση του μετρό Αγ. Ιωάννης. Για να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας, που είναι δυνατές και μέσα στο κατακαλόκαιρο.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ 18 ΑΝΩ
ΜΠΟΤΑΣΗ 11 ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Το κυβερνητικό Νομοσχέδιο-ταφόπλακα της δημόσιας ψυχικής Υγείας και της δημόσιας Απεξάρτησης δεν πρέπει να περάσει!                             
              Δράση και Αλληλεγγύη ΤΩΡΑ!                                  
                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Σωματείο Υποστήριξης του έργου του 18άνω, οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18άνω και το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο Ν/Σ  με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», που βρίσκεται τώρα σε Διαβούλευση. Το ν/σ αυτό έρχεται να ιδιωτικοποιήσει την Ψυχική Υγεία και την δημόσια και δωρεάν Απεξάρτηση,  Κλείνει τα δύο μεγάλα ψυχιατρεία, ΨΝΑ και ΨΝΘ, χωρίς να δημιουργεί εναλλακτικές δομές μέσα στην Κοινότητα. Ομογενοποιεί όλα τα δημόσια και δωρεάν θεραπευτικά  προγράμματα απεξάρτησης, εντάσσοντας τα, μαζί με τα ιδιωτικά κάθε είδους, μέσα σε έναν υπερσυγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό οργανισμό, ΝΠΙΔ,  έξω από το ΕΣΥ. 
Στερεί από τα εξαρτημένα άτομα την ελπίδα να απεξαρτηθούν και να επανενταχτούν στην κοινωνία καθαροί μαχητές της ζωής. Τα καταδικάζει στη συντήρηση της εξάρτησης και τα υποκατάστατα, στην εξαθλίωση του δρόμου. 
Θυσιάζει χιλιάδες εξαρτημένα παιδιά και τις οικογένειες τους στο βωμό του κέρδους των μεγάλων συμφερόντων, όπως επιτάσσει η χρεοκοπημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ανάλγητης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δημιουργεί ένα νέο Μεσαίωνα για όσους πάσχουν ψυχικά και δεν έχουν να πληρώσουν αυτούς που λυμαίνονται το χώρο της ψυχικής υγείας
Καταδικάζει τους εργαζόμενους που δίνουν τον εαυτό τους στο δύσκολο έργο της απεξάρτησης, της πρόληψης και της ψυχικής υγείας,  στην ανασφάλεια της απόλυσης και της ελαστικής εργασίας
Αυτές τις κρίσιμες στιγμές δίνουμε τη μάχη  ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, για να μην περάσει αυτό το ν/σ, να αποσυρθεί. Σας καλούμε να πάρετε μέρος και να στηρίξετε τις δράσεις που συλλογικά προετοιμάζουμε:
1. Στις 10/7/24 , σύσκεψη Φορέων και Συλλογικοτήτων για το συντονισμό του αγώνα
2. Στις 15/7/24 καθιστική διαμαρτυρία στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ, 7- 10 μμ
3. Στις 16/7/24 συμμετοχή στην απεργία και τη διαδήλωση μπροστά στο Υπουργείο Υγείας
4. Στις 17/ 7/ 24 μεγάλη ΣΥΝΑΥΛΙΑ στην πλατεία Ασωμάτων, Θησείο με αγαπημένους γνωστούς καλλιτέχνες (θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες τα ονόματα)
Καλούμε ολόκληρη την κοινωνία να συνταχθεί στο πλευρό μας . Ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Αφορά όλο τον κόσμο που υποφέρει και χάνεται μέσα στη δυστυχία και τον πόνο. 
Το Ν/Σ – ταφόπλακα της Δημόσιας ψυχικής Υγείας και της δημόσιας Απεξάρτησης δεν πρέπει να περάσει.
Για το Σωματείο υποστήριξης του έργου του 18ανω
Κατερίνα Μάτσα, 
πρόεδρος του ΔΣ
                                                                                           7/7/24

Κατατέθηκε στη Βουλή, τη νύχτα της Παρασκευής, το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», με το οποίο διαλύονται οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, ανοίγοντας το δρόμο για τους ιδιώτες και τις κάθε λογής ΜΚΟ να εμπορευθούν ακόμη περισσότερο τον ανθρώπινο πόνο. 

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το σχέδιο νόμου «καλείται να ολοκληρώσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην χώρα μας, η οποία ξεκίνησε με τον ν. 2716/1999», και «παραμένει έκτοτε σε εκκρεμότητα», τον νόμο δηλαδή που έβαλε τις βάσεις για να συρρικνωθούν οι κρατικές δομές και να αποποιηθεί το κράτος κάθε ευθύνη, στο όνομα της «αποασυλοποίησης». 

Το σχέδιο νόμου ακολουθεί τις «βέλτιστες πρακτικές» και τις «υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ψυχικής υγείας», υιοθετώντας στο ακέραιο την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ που θεωρεί τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας - απεξάρτησης «κόστος» για το κράτος και χρυσοφόρο πεδίο επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Για παράδειγμα, ένα από τα «προβλήματα» που ...εντοπίζει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι ότι οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του ιδιωτικού τομέα «δεν διασυνδέονται με τις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν ολιστικά τις ανάγκες των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας»!

Με το νομοσχέδιο καταργούνται τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ και ΨΝΘ), αφήνοντας ακόμα περισσότερο χώρο στους ιδιωτικούς ομίλους για να αναπτύξουν ιδιωτικές κλίνες. 

Επίσης, χτυπιέται η δωρεάν πρόληψη και η απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ, καταργώντας τους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και θεραπείας, πολλοί εκ των οποίων εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΙΑΝΟΣ, Διάπλους κ.λπ.) και συνενώνονται σε έναν Οργανισμό, τον ΕΟΠΑΕ, ο οποίος θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα λειτουργεί με όρους οικονομικής αυτοτέλειας.

Η συζήτηση αυτού του τερατουργήματος που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και έχει προκαλέσει μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση, καθώς και από πολλά άλλα σωματεία και φορείς, θα αρχίσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, 23 Ιουλίου.


Το ν/σ για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση…
Επιστολή με τις προτάσεις της απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί του σχεδίου νόμου «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», το οποίο δυστυχώς διαπιστώνεται ότι κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της μετάβασης από τα μεγάλα ιδρύματα στη διαβίωση στην κοινότητα.

Στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται η δημιουργία περισσότερων δομών, προστατευόμενων διαμερισμάτων και οικοτροφείων στην κοινότητα, η προστατευόμενη εργασία και γενικότερα η συμπερίληψη του ατόμου με ψυχοκοινωνική αναπηρία στην κοινότητα. Αντί δηλαδή να θέσει στο «επίκεντρο» τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην ψυχική τους υγεία, όπως επισημαίνεται στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου, στην ουσία δημιουργεί ένα μηχανισμό οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με κύρια χαρακτηριστικά την γραφειοκρατία, την πολυπλοκότητα και τον συγκεντρωτισμό εξουσιών στον υποδιοικητή της εκάστοτε Υγειονομικής Περιφέρειας που είναι αρμόδιος για θέματα Ψυχικής Υγείας.

Επιπρόσθετα, η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε συνδυασμό με την απουσία αναφοράς ως προς το ρόλο του κράτους -όπως άλλωστε προβλέπεται από το Σύνταγμα και την υφιστάμενη νομοθεσία- στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, εύλογα δημιουργεί ανησυχία για το κατά πόσο οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα παρέχονται πράγματι ισότιμα και δωρεάν σε όλους τους πολίτες.

Επισημαίνεται ότι η Ε.Σ.Α.μεΑ. ήδη από το 2012, όταν κυρώθηκε η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες από το ελληνικό κοινοβούλιο με τον ν. 4074/2012, μέχρι και σήμερα συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες για την υλοποίηση και παρακολούθησή της στη χώρα. Ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχοκοινωνική αναπηρία, συνεπώς και η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αποτελούν ζητήματα πρώτιστης σημασίας στο πλαίσιο υλοποίησης των απαιτήσεων της Σύμβασης στη χώρα μας. Μάλιστα, στην επερχόμενη εξέταση της χώρας από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, οι εξελίξεις στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης θα τεθούν υπόψη των μελών της Επιτροπής, προκειμένου να κριθούν για το κατά πόσο αυτές είναι συμβατές με τις απαιτήσεις της Σύμβασης και εν γένει της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. υποστηρίζει τις παρατηρήσεις και προτάσεις της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώ», του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ) Ρεθύμνου, του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας και του Συλλόγου ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και οικογενειών ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας Αττικής.[1]

Παράλληλα στην επιστολή που επισυνάπτεται υπάρχουν αναλυτικά οι προτάσεις της κατ΄ άρθρο.

Ενδεικτικά: 

Άρθρο 4: Σύσταση Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

Σημαντική παράλειψη στο άρθρο 4 του σχέδιο νόμου είναι ότι παρότι συνίσταται ένα Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ως προς τη διοίκησή του σε εθνικό επίπεδο, παρά μόνο σε περιφερειακό (Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ.). Προτείνεται η συγκρότηση ενός Εθνικού ή Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου, αρμόδιο για την ανάπτυξη, υλοποίηση και παρακολούθηση των πολιτικών για την ψυχική υγεία σε εθνικό επίπεδο στο οποίο, είναι αυτονόητο ότι θα συμμετέχει εκπρόσωπος της Ε.Σ.Α.μεΑ. καθώς αποτελεί την αντιπροσωπευτική τριτοβάθμια οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα.

Άρθρο 7: Μεταφορά στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Υπηρεσιών των αρμοδιοτήτων, των περιουσιακών στοιχείων και του προσωπικού των δομών παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εντάσσονται στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

Καταρχήν προέχει η δημιουργία δομών και δικτύων ψυχικής υγείας εντός της κοινότητας με επαρκή στελέχωση και γενναία χρηματοδότηση. Αλλιώς οι λήπτες καταδικάζονται στην αστεγία, στην έλλειψη πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στον κοινωνικό τους αποκλεισμό. Επιπλέον, η κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και η μετακίνηση του υπάρχοντος προσωπικού δύναται να οδηγήσει στη διάρρηξη της υφιστάμενης θεραπευτικής σχέσης και φροντίδας μεταξύ θεραπευτών και θεραπευομένων.

Άρθρο 13: Επιστημονικό Συμβούλιο Ψυχικής Υγείας 

Αδικαιολόγητη είναι η απουσία εκπροσώπησης των ίδιων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους στη σύνθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου Ψυχικής Υγείας που συστήνεται σε κάθε Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας.

Άρθρο 21: Αποζημίωση των υπηρεσιών που παρέχουν οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας του Ιδιωτικού Τομέα - Προσθήκη άρθρου 11Γ στον ν. 2716/1999

Παρότι στο άρθρο 21 προβλέπεται ότι η δαπάνη των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας στους ωφελούμενους θα καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ενώ μέχρι σήμερα καλύπτεται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό), δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ως προς τον τρόπο κάλυψης των δαπανών, τις συμβάσεις εργαζομένων κ.λπ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου