Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού


Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO στις 8 Σεπτεμβρίου του 1965, κατά τη διάρκειας της Συνόδου της Τεχεράνης και από το 1966 γιορτάζεται κάθε χρόνο την ημερομηνία αυτή.
    Γενικά ο όρος αναλφαβητισμός δεν είναι καθολικά αποδεκτός. Στο γενικό αυτό ορισμό έχουν υπεισέλθει ερμηνείες όπως «αναλφάβητος είναι εκείνος που δεν μπορεί να διαβάσει μια καθημερινή πολιτική εφημερίδα της χώρας του ή να αναπλάσει γραπτώς μια σύντομη περιγραφή της καθημερινότητάς του». Ο υπολογισμός του αναλφαβητισμού ενός κράτους γίνεται συνήθως για τα άτομα άνω των 15 ετών που δεν έχουν τις ικανότητες γραφής και ανάγνωσης.
    Υπάρχουν δύο μορφές αναλφαβητισμού:
  • Ο πλήρης που υποδηλώνει την πλήρη άγνοια γραφής και ανάγνωσης
  • Ο μερικός, που χαρακτηρίζει την ικανότητα ανάγνωσης αλλά όχι γραφής.
    Ο αναλφαβητισμός διακρίνεται επιπλέον στις εξής κατηγορίες:
  • οργανικό αναλφαβητισμό, δηλαδή τη μερική ή πλήρη αδυναμία χρήσης γραφής, ανάγνωσης και αριθμητικής
  • λειτουργικό αναλφαβητισμό, που αφορά άτομα τα οποία ενώ έχουν διδαχθεί γραφή, ανάγνωση και αριθμητική δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους αυτές ώστε να λειτουργήσουν με αυτάρκεια στην καθημερινή τους ζωή
  • τεχνολογικό ή ψηφιακό αναλφαβητισμό, που δηλώνει έλλειψη γνώσης και ικανότητας χρήσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (Η/Υ, διαδικτυκές υπηρεσίες, κινητά τηλέφωνα κλπ) και πλήττει κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Στην σημερινή εποχή ο αναλφαβητισμός, ειδικά στις χώρες του λεγόμενου Δυτικού κόσμου, έχει λάβει μία άλλη έννοια, αυτή του «τεχνολογικού ή ψηφιακού αναλφαβητισμού». Με απλά λόγια κάποιος θεωρείται ψηφιακά αναλφάβητος όταν δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις που θα του επιτρέψουν να αντιµετωπίσει όλες εκείνες τις προκλήσεις που θα του παρουσιαστούν τόσο στην εργασία του, όσο και γενικότερα στην καθηµερινή του ζωή, ύστερα από την ένταξη των νέων τεχνολογιών και της ραγδαίας εξέλιξης τους. Η ραγδαία εισβολή των τεχνολογιών αυτών στην καθημερινότητα διαφοροποίησε αρκετές παραμέτρους διαβίωσης και κατά συνέπεια μη έχοντας άλλη επιλογή ο άνθρωπος πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Εξαιτίας όμως των ανισοτήτων πρόσβασης στα διάφορα τεχνολογικά μέσα, αρχίζουν να υπάρχουν διαφορές στο βαθμό της γνώσης χειρισμού των νέων εργαλείων, μεταξύ των ατόμων. Το ψηφιακό αυτό χάσμα απασχολεί τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου οι οποίες προσπαθούν αν όχι να το εξαλείψουν, τουλάχιστον να το περιορίσουν.

Δείτε παρακάτω τα συμπεράσματα του 15ου Δελτίου Στατιστικής Πληροφόρησης του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία:


















 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου