Με τον όρο εκφοβισμό εννοούμε την χρήση βίας από ένα παιδί προς ένα άλλο με σκοπό την πρόκληση πόνου και αναστάτωσης. Με τον όρο βία νοείται η οποιαδήποτε μορφή βίας, όπως λεκτική, σωματική, συναισθηματική, σεξουαλική ή ηλεκτρονική. Για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, τις ενέργειες που μπορείτε να κάνετε ως γονείς θυμάτων ή θυτών ή ως εκπαιδευτικοί, αλλά και άλλες χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Στα πλαίσια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού 17 φορείς από 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώνουν τις δυνάμεις τους για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό.
Με το σύνθημα "Μια μέρα για την Ευρώπη, κάθε μέρα για τα παιδιά" 17 φορείς από 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής και εργαλείων παρέμβασης. Στην περιγραφή του έργου αναφέρεται:
"Παιδιά σε θέση σωματικής, συναισθηματικής ή/και ψυχικής ισχύος κοροϊδεύουν, χτυπούν, εκβιάζουν και εκφοβίζουν καθημερινά ή σε τακτά χρονικά διαστήματα άλλα παιδιά. Παιδιά που είναι λιγότερο δυνατά, περισσότερα ευαίσθητα ή που φέρονται με διαφορετικό και ιδιαίτερο τρόπο στοχοποιούνται από τους συνομηλίκους τους και βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Η καθημερινότητα στα σχολεία βρίθει τέτοιων παραδειγμάτων και το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού προβληματίζει σοβαρά πλέον όλες τις κοινωνίες και τα κράτη. Μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα του σχολικού εκφοβισμού η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες προσεγγίζει το φαινόμενο ερευνητικά από διαφορετικές οπτικές γωνίες, αλλά και προτείνει τρόπους πρόληψης και μηχανισμούς αντιμετώπισης. Ταυτόχρονα, γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτό ότι ο σχολικός εκφοβισμός δεν εξελίσσεται μόνο στους χώρους του σχολείου και δεν αφορά μόνο στους μαθητές. Ο σχολικός εκφοβισμός εκδηλώνεται και εκτός σχολείου και αφορά στα παιδιά, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς, σε όλους τους αρμόδιους φορείς, λαμβάνοντας μια σαφή κοινωνική διάσταση για το θύμα και το θύτη παιδί. Παρά τις σημαντικές πρωτοβουλίες σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο κατά του φαινομένου, δεν προσφέρεται μέχρι στιγμής μια ενιαία λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πρόβλημα και τις διάφορες πτυχές του. Η ανάγκη συλλογικής και συντονισμένης αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο γέννησε την ιδέα υλοποίησης του έργου «ΕΑΝ - Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού». Κεντρικός στόχος του ΕΑΝ είναι η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του σχολικού εκφοβισμού που θα συμβάλλει στον καλύτερο συντονισμό των δράσεων αντιμετώπισης του φαινομένου και στη χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής αντιμετώπισης του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν 17 εταίροι φορείς από 12 κράτη μέλη της ΕΕ. Με την λειτουργία του Δικτύου θα εκπροσωπηθεί το σύνολο των χωρών μελών με τη συμμετοχή των σημαντικότερων φορέων που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η υλοποίηση του έργου έχει συνολική διάρκεια 18 μήνες. Το Έργο θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014 με την πραγματοποίηση στην Ελλάδα του ιδρυτικού Συνεδρίου για τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού. Συνοπτικά, το έργο αποσκοπεί στην υλοποίηση των ακόλουθων στόχων:
- Την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού.
- Τη χάραξη μιας κοινής Ευρωπαϊκής στρατηγικής καταπολέμησης του σχολικού εκφοβισμού.
- Την υλοποίηση καμπάνιας ευαισθητοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπέρ της θεσμοθέτησης της Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού.
- Τη χαρτογράφηση και προώθηση των καλών πρακτικών αντιμετώπισης του φαινομένου με στόχο την ενημέρωση των παιδιών, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των κρατικών αρχών.
Οι άμεσα επωφελούμενες ομάδες του έργου είναι οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι κρατικές υπηρεσίες και φορείς που θα αποκτήσουν ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια τους στον αγώνα τους κατά του σχολικού εκφοβισμού. Τα παιδιά θύματα στο σχολικό, όπως και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, αλλά επίσης και παιδιά και νέοι που εμπλέκονται με άλλους τρόπους στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (ως δράστες, θύματα ή παρατηρητές) θα επωφεληθούν έμμεσα από την υλοποίηση του ΕΑΝ."
Περισσότερες πληροφορίες για την συγκεκριμένη δράση μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος. Μάλιστα, σας δίνεται η δυνατότητα να ψηφίσετε για την δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής μέρας κατά του σχολικού εκφοβισμού. Παρότι, όπως έχω ήδη αναφέρει, είμαι αρνητική στις παγκόσμιες ημέρες, είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες δράσεις, καθώς τα ποσοστά βίας στα σχολεία έχουν αυξηθεί δραματικά.
Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε την επίσημη καμπάνια του προγράμματος:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου