Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down



Στις 21 Μαρτίου κάθε έτους η μέρα είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους με Σύνδρομο Down.
    Το σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους. Πήρε το όνομά του από τον Αγγλο John Langdon Down, που πρώτος το περιέγραψε το 1866. Αφορά μια γενετική κατάσταση, που προκύπτει από την εμφάνιση ενός επιπλέον χρωμοσώματος στο 21ο ζευγάρι, για τον λόγο αυτό ονομάζεται Τρισωμία 21. Προέρχεται σε ποσοστό 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και συμβαίνει σε μία περίπου από τις 700-800 γεννήσεις παιδιών.
    Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος ιδρύθηκε από 22 οικογένειες το 1990 με την προτροπή της κας Χαρίκλειας Χατζησεβαστού - Καθηγήτριας Παιδιατρικής Κλινικής Γενετικής Α.Π.Θ. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down στη χώρα και για φορέα Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγγεγραμμένο στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εποπτευόμενο από αυτό. 
    Όραμα του Συλλόγου είναι μια κοινωνία, όπου θα παρέχονται ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και συμμετοχής σε όλους τους πολίτες. Για το σκοπό αυτό οι αρχές των ίσων ευκαιριών και της ισότητας των ανθρώπων διέπουν τη λειτουργία του φορέα.
    Στο σύλλογο λειτουργούν τμήματα φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, μουσικής, κολυμβητήριο, προγράμματα δεξιοτήτων ζωής και αυτόνομης διαβίωσης, προγράμματα κοινωνικοποίησης, ομάδες θεάτρου, κινηματογράφου, καλλιτεχνικό εργαστήρι και πολλά άλλα.
    Μπορείτε να ενημερωθείτε για την ισχύουσα νομοθεσία εδώ και να γίνετε μέλη του Συλλόγου εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου