Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Σύμβολο αυτισμού


Ή




Ο Απρίλιος είναι πλέον γνωστός ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό. Χιλιάδες κείμενα γράφονται για αυτόν και ανάμεσα σε άλλα χρησιμοποιούν και σύμβολα όπως το παζλ ή το άπειρο. Ποιο όμως είναι το σωστό; Ποιο είναι αυτό που εκφράζει τους αυτιστικούς και θέλουν να χρησιμοποιείτε;
Το σύμβολο του παζλ ήταν το σύμβολο της οργάνωσης Autism Speaks. Tο παζλ θυμίζει κάτι περίπλοκο, κάτι που λείπει. Στην πραγματικότητα, τα αυτιστικά άτομα δεν υπολείπονται κάπου. Αυτό είναι μια προκατάληψη των νευροτυπικων ατόμων. Η ψυχιατρική και η φαρμακοβιομηχανία είναι αυτοί που κυρίως προωθούν τον αυτισμό ως ‘πάθηση’ και καθιέρωσαν το συγκεκριμένο σύμβολο. Επίσης, η φράση "autism awareness" δημιουργήθηκε σε μια εποχή που ξέραμε λίγα για τον αυτισμό. Πλέον όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη του αυτισμού. Αυτό που μένει είναι να τον αποδεχτούμε, για αυτό και προτιμάται η φράση "autism acceptance".
Οι ίδιοι οι αυτιστικοί δεν θεωρούν τον αυτισμό ως πάθηση. Προωθούν τον αυτισμό ως μέρος της νευροδιαφορετικότητας (neurodiversity) του ανθρώπινου είδους. Ο αυτισμός είναι μια διαφορετικότητα, ένας διαφορετικός τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου. 
Αντί, λοιπόν, για το σύμβολο του παζλ, η αυτιστική κοινότητα προτιμά το σύμβολο του πολύχρωμου απείρου, καθώς αυτό συμβολίζει την νευροδιαφορετικοτητα. Σύμφωνα με την οπτική αυτή, ο αυτισμός, η ΔΕΠΥ κτλ, δεν είναι διαταραχές, αλλά διαφορετικές φυσιολογικές εκφάνσεις λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η νευροδιαφορετικοτητα προκύπτει από το κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας, σύμφωνα με το οποίο η αναπηρία είναι έννοια κοινωνικά κατασκευασμένη και δεν αντανακλά τις δυνατότητες του ατόμου. 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου