Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Fear Of Missing Out


Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.
    Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024 είναι  «Η υγεία μου, το δικαίωμά μου». Το φετινό θέμα επιλέχθηκε για να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων, παντού να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση και πληροφορίες, καθώς και σε ασφαλές πόσιμο νερό, καθαρό αέρα, καλή διατροφή, ποιοτική στέγαση, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και περιβάλλοντος και ελευθερία από διάκριση.
    Ένα σοβαρό ζήτημα ψυχικής υγείας αποτελεί το σύνδρομο FOMO ή αλλιώς “Fear of Missing Out”. Αναφέρεται στο φόβο του να χάσω κάτι ή να αφήσω μια ευκαιρία να πάει χαμένη, όσον αφορά τον διαδικτυακό κόσμο. Με άλλα λόγια, είναι το άγχος που νιώθει κάποιος επειδή θεωρεί ότι δεν απολαμβάνει τόσο τη ζωή όσο οι γύρω του. Όπως είναι φυσικό, το εν λόγω σύνδρομο ενισχύεται κατά κόρον από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία εστιάζουν στο “φαίνεσθαι”.
    Φυσικά, το να θέλουμε να ενημερωνόμαστε και να μαθαίνουμε για τους κοντινούς μας ανθρώπους μέσα από τα social media, είναι απολύτως θεμιτό. Ωστόσο, πολλές φορές πιάνουμε τους εαυτούς μας να συγκρίνονται ή να ζηλεύουν ανθρώπους που ούτε καν γνωρίζουν, απλώς και μόνο επειδή διαφημίζουν μία επιφανειακά ωραία ζωή. Το αν πράγματι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν την εμφάνιση του συνδρόμου FOMO ή απλώς διευκολύνουν την ανάδυση τέτοιων συναισθημάτων είναι αμφιλεγόμενο. Σε κάθε περίπτωση όμως, το σύνδρομο FOMO είναι προϊόν της υπέρμετρης διείσδυσης της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου