Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Alzheimer - άνοια


Η 15η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το κοινό, όσον αφορά στην κακομεταχείριση που υφίστανται οι ηλικιωμένοι από ανθρώπους της οικογένειάς τους ή ανθρώπους υπεύθυνους για τη φροντίδα τους.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές από την ελληνική εταιρεία νόσου alzheimer & συγγενών διαταραχών:
        "Από την στιγμή που σας ανακοινώθηκε ότι τα προβλήματα και οι δυσκολίες που πιθανώς αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας οφείλονται σε μια αρχόμενη ανοϊκή συνδρομή, ξεκινάνε πολύ σημαντικά πράγματα στην ζωή σας. Δεν τελειώνει η ζωή σας με την αρχή της άνοιας. Απλά έχει άλλο χρώμα. Αρχικά δεν πρέπει να φοβηθείτε και να απογοητευτείτε γιατί απλά ΔΕΝ είστε μόνοι σας. Το ταξίδι αυτό θα το κάνετε με μεγάλη παρέα! Μαζί σας θα είναι οι δικοί σας άνθρωποι καθώς και όλοι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν γνώση, εμπειρία και αγάπη για εσάς και την οικογένειά σας.
        Μην ακούτε τους γύρω σας που συνεχώς λένε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Αντιθέτως σας περιμένει πολλή δουλειά, και ίσως κάποιες αλλαγές στις καθημερινές σας δραστηριότητες και τον τρόπο σκέψης σας. Μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν είναι οι εξής:
        Εμπιστευθείτε το γιατρό σας και ρωτήστε τον ό,τι θέλετε. Είναι κοντά σας για να απαντήσει κάθε απορία σας και να σας καθοδηγεί  σε κάθε στιγμή στην πορεία της νόσου. Εάν ο θεράπων ιατρός σας είναι παθολόγος ή γενικός ιατρός και δεν έχει εξειδικευτεί στην άνοια μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό. Η ομάδα των επαγγελματιών υγείας που εξειδικεύονται στην άνοια, σίγουρα μπορούν να σας δώσουν λύσεις σε πολλά ερωτήματα που σας προβληματίζουν.
        Αν έχετε την δυνατότητα να έχετε πρόσβαση στις υπηρεσίες μιας τέτοιας ομάδας ειδικών, ζητήστε πληροφορίες για το πώς μπορείτε να ενταχθείτε στα προγράμματα νοητικής και φυσικής άσκησης, στήριξης και εκπαίδευσης. Όλη η ομάδα είναι εκεί για ΕΣΑΣ.
        Ακολουθήστε την φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας και ενημερώνετέ τον σε τακτική βάση για την πορεία σας. Αν κάποιο φάρμακο που σας έχει συνταγογραφηθεί σας έχει φέρει παρενέργειες, μην το διακόψετε πριν ενημερώσετε τον γιατρό σας.
        Προσπαθήστε να έχετε μια ρουτίνα στην καθημερινότητά σας με δραστηριότητες και εργασίες που σας ευχαριστούν (μην παραμελείτε το μαγείρεμα, την κηπουρική, τα χόμπυ σας). Μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να τα κάνετε αλλά μην πτοήστε….δεν πρέπει να βγάλετε από την ζωή σας όλα εκείνα που κάνατε πριν. Βάλτε προτεραιότητες στην καθημερινότητά σας. Δρομολογήστε να γίνονται άμεσα, τα πιο σημαντικά. Έτσι δεν θα αγχώνεστε να τελειώσετε πολλές δουλειές μαζί, αφού κάθε μία θα γίνεται στην ώρα της ανάλογα με την σημαντικότητά της.
        Περπατήστε!!! Πολλές φορές ο καναπές δεν είναι καλός φίλος. Αν δεν έχετε σοβαρά κινητικά προβλήματα και κάποια σοβαρή καρδιοαναπνευστική νόσο που να σας απαγορεύει την άσκηση, τότε βγείτε έξω από το σπίτι, κάντε βόλτες, επισκεφτείτε κάποιον δικό σας, ζητήστε και αναζητήστε ευχάριστες παρέες. Μην αφήνετε τα προβλήματα στην μνήμη να σας κρατάνε μακριά από τις παρέες σας. Όλοι εκείνοι που σας αγαπάνε έχουν υπομονή και πρέπει να σας δώσουν τον χρόνο που χρειάζεστε κάθε φορά που μπορεί να αντιμετωπίζετε προβλήματα στον λόγο, την σκέψη και την μνήμη σας.
        Κρατείστε σημειώσεις! Σημειώστε τα ραντεβού σας σε χαρτάκια και κρατείστε τα στο πορτοφόλι σας ή κολλήστε τα στο ψυγείο. Δεν είναι καθόλου κακό να κρατάτε σημειώσεις, αντιθέτως σας κάνει να νιώθετε πιο σίγουροι, ασφαλείς ότι δεν θα χάσετε κάποιο ραντεβού και γίνεστε πιο οργανωτικοί. Μπορείτε να ζητήσετε και από κάποιον δικό σας να σας υπενθυμίζει τα σημαντικά ραντεβού σας. Για να θυμάστε αν πήρατε ή όχι τα φάρμακα της ημέρας, γράψτε πάνω στο κουτάκι με μολύβι «το πήρα»  και την ημέρα και την ώρα π.χ το πήρα-Δευτέρα-10 και σβήστε το την επόμενη μέρα όταν θα το ξαναπάρετε γράφοντας το πήρα-Τρίτη-10. Με αυτόν τον τρόπο κάθε φορά που θα βλέπετε το κουτάκι θα γνωρίζετε αν έχετε πάρει την συγκεκριμένη ημέρα και ώρα το φάρμακό σας.
        Προσέξτε την διατροφή σας. Καταναλώστε όσα περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορείτε και αποφύγετε τις πολύ λιπαρές τροφές. Αναλόγως και με τα συνοδά νοσήματα στο ιστορικό σας (σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση), κρατήστε μια ισορροπημένη διατροφή με τακτικά και μικρά γεύματα.
        Μην παραμελείτε τα προβλήματα στον ύπνο σας. Η προχωρημένη ηλικία δεν προκαλεί προβλήματα στον ύπνο. Ο ύπνος είναι περισσότερο για τον εγκέφαλο παρά για το σώμα. Μην λαμβάνετε εύκολα υπνωτικά φάρμακα χωρίς να το συζητήσετε με τον γιατρό σας. Πολλά από αυτά τα φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν την μνήμη σας. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να βελτιώσετε τον ύπνο σας πριν ξεκινήσετε μια φαρμακευτική αγωγή. Πολλές φορές κάποια άλλα φάρμακα που παίρνετε μπορεί να ευθύνονται για την αϋπνία σας. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να μην κάνετε κάτι σωστά κατά την διάρκεια της προετοιμασίας σας για να κοιμηθείτε, που αν διορθωθεί, μπορεί να βρεθεί και άμεση λύση στο πρόβλημά σας. Πείτε στον γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στον ύπνο. Μην τα υποεκτιμάτε.
        Ακονίστε το μυαλό σας. Βάλτε την νοητική άσκηση στην καθημερινότητά σας. Ακόμα και αν δεν σας αρέσει να λύνετε σταυρόλεξα, αν δεν μπορείτε να μάθετε μια καινούρια δεξιότητα, η απασχόληση με μια πολύ παλιά δραστηριότητα όπως το πλέξιμο ή το κέντημα μπορεί να σας βοηθήσει, να γεμίσει τον χρόνο σας και να σας δώσει αυτοπεποίθηση για τις νέες σας «δημιουργίες».
    ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ. Επικεντρωθείτε στο σήμερα και ζητήστε βοήθεια όποτε την χρειάζεστε. Αυτό δεν θα σας στερήσει την ανεξαρτησία σας, αλλά θα σας κάνει να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση αφού θα έχετε αποδεχθεί το πρόβλημά σας και θα μοιράζεστε με κάποιον δικό σας τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις σας, μειώνοντας έτσι το στρες που αυτές μπορεί να επιφέρουν.ΖΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΘΕΤΙΚΑ. Η καλή διάθεση και η θετική σκέψη είναι οι καλύτεροί μας σύμμαχοι."

Λίγες πληροφορίες για τις υπηρεσίες υποστήριξης φροντιστών ατόμων με άνοια από την εταιρεία Αθηνών:
        "Η Εταιρία Alzheimer Αθηνών διοργανώνει σεμινάρια για φροντιστές 2 ή 3 φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου. Τα σεμινάρια αποτελούνται από 8 δίωρες συναντήσεις, μία κάθε εβδομάδα, και δίνουν τη δυνατότητα στους φροντιστές να:
  • καταρτιστούν σε θέματα σχετικά με την άνοια, όπως τα συμπτώματα και η εξέλιξη της νόσου, πρακτικά θέματα για την καθημερινή φροντίδα των ατόμων με άνοια, νομικά και κοινωνικά θέματα κ.α.
  • εκπαιδευθούν στη διαχείριση του ψυχικού φορτίου που προκαλεί στην οικογένεια η νόσος
  • μοιραστούν τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους με άλλους φροντιστές
  • ενημερωθούν για τα προγράμματα λειτουργίας των Κέντρων Ημέρας και γενικότερα για τις δράσεις της Εταιρίας.
Η δήλωση συμμετοχής γίνεται στο τηλέφωνο: 210-7013271, εργάσιμες μέρες και ώρες, και μέσω e-mail στο: info@alzheimerathens.gr."

Κέντρα Ημέρας από την Ελληνική Εταιρεία άνοιας:

"Κέντρα Ημέρας ατόμων με άνοια στην Αθήνα

Κέντρο Ημέρας ατόμων με άνοια Παγκρατίου
Μ. Μουσούρου 89 & Στίλπωνος 33
11636 Παγκράτι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 2107013271

Κέντρο Ημέρας ατόμων με άνοια Αμπελοκήπων
Βαθέως 25 & Πανόρμου
11521 Αμπελόκηποι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 2106424228

Κέντρο Ημέρας ατόμων με άνοια Αμαρουσίου
Ζήνωνος Ελεάτου 8
15123 Μαρούσι
Τηλέφωνο: 2106180073

Κέντρο Ημέρας ατόμων με άνοια Ηλιούπολης
Αγ. Κωνσταντίνου 7
16346 Ηλιούπολη
Τηλέφωνο: 210-9706347

Κέντρο Ημέρας ΙΑΣΙΣ
Κριμαίας 73
16562 Άνω Γλυφάδα
Τηλέφωνο: 2109608020

Κέντρο Alzheimer - Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο ΝΕΣΤΩΩΡ»
Ι. ΔΔροσοπούλου 22
11257 Κυψέλη, Αθήνα
Τηλέφωνο: 2108235050, 2108235620

Καρέλλειο Ευαγές Ίδρυμα Γήρατος - MKO Αποστολή
Ηρώδου Αττικού & Αφροδίτης
15233 Χαλάνδρι Αττικής
Τηλ.: 2130227965-66

Κέντρα Ημέρας ατόμων με άνοια
σε άλλες πόλεις της Ελλάδος

ΘEΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών ΔΔιαταραχών
Π. Συνδίκα 13, 54643, Θεσ/νίκη
Τηλέφωνο: 2310810411
Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
Τζ. Κέννεντυ 56, 55535 Πυλαία, Θεσ/νίκη
Τηλέφωνο: 2310342653

ΒΟΛΟΣ
Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών ΔΔιαταραχών Βόλου
Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αlzheimer
Τοπάλη 7, 38221 Βόλος
24210 31227

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών ΔΔιαταραχών
Ηρακλείου «Αλληλεγγύη»
Νταλιάνη 22, 71306 Ηράκλειο
Τηλέφωνο: 2810224427

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών ΔΔιαταραχών
Νομού Πιερίας
Κέντρο Ημέρας για ασθενείς με άνοια
7ης Μεραρχίας 26, 60100 Κατερίνη
Τηλέφωνο: 2351046910

ΡΕΘΥΜΝΟ
Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών ΔΔιαταραχών
Ρεθύμνου «Συμπαράσταση»
Μάχης Ποταμών 9, 74100 Ρέθυμνο
Τηλέφωνο: 28311101645

ΛΑΡΙΣΑ
Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών ΔΔιαταραχών
Κέντρο Ημέρας για ασθενείς με άνοια
Τέρμα Λαγού & Κρανώνος, 41222 Λάρισα
Τηλέφωνο: 2410620014

ΡΟΔΟΣ
“Πανάκεια” - Εταιρεία Ψυχικής Υγείας
Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας ασθενών με άνοια - "Αρσινόη"
Στ. Καζούλη 18, 85100, Ρόδος
Τηλέφωνο: 2241078315, 2241022102

ΧΑΛΚΙΔΔΑ
Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών ΔΔιαταραχών
Χαλκίδας
Κέντρο Ημέρας «Αγία Ειρήνη»
28ης Οκτωβρίου 1, 34100 Χαλκίδα
6937244646

ΧΑΝΙΑ
Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών ΔΔιαταραχών
Κέντρο Ημέρας Νόσου Alzheimer
Χρυσοπηγής 60, 73134 Χανιά
Τηλέφωνο: 2821076050"





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου