Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Παιδική εργασία την εποχή της "κοινωνικής προστασίας"


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών.
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα θα ήθελα να επαναφέρω στο προσκήνιο ένα σοβαρό περιστατικό που είχε συμβεί τον Σεπτέμβριο του 2021. Συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Τα επόμενα βήματα μιας εποικοδομητικής συνέργειας συζήτησαν στη χθεσινή τους συνάντηση η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρο Βασιλικό.
Η συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, προσανατολίζεται σε τρία σημεία:
  1. Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.
  2. Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
  3. Κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου, εξαίροντας το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, δήλωσε: «Η συνεργασία μας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος βασίζεται στο κοινό μας όραμα, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Από την αρχή, δουλεύουμε για μια κοινωνία συμπεριληπτική και ισότιμη. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με την προθυμία του για μια συνδυαστική δράση τέτοιου χαρακτήρα, συμβάλλει ώστε να φτάσουμε ακόμη πιο κοντά στο στόχο. Είμαστε επικεντρωμένοι στην ομαλή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και τη βέλτιστη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Η κοινωνική αλληλεγγύη, γίνεται πράξη. Στην πορεία μας, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (Ξ.Ε.Ε.), Αλέξανδρος Βασιλικός δήλωσε σχετικά: «Η αλληλεγγύη και η κοινωνική προσφορά είναι δομικά στοιχεία στο DNA του ελληνικού ξενοδοχείου. Το αποδείξαμε με την ενίσχυση του ΕΣΥ με 1 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την παροχή φιλοξενίας σε κακοποιημένες γυναίκες, με το νέο φορέα “HOTELS FOR” που δημιουργήσαμε και έχει αποκλειστικό αντικείμενο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης, στηρίζοντας αυτούς που έχουν ανάγκη και προωθώντας τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ. Το επιβεβαιώνουμε και σήμερα με τη συνεργασία που δρομολογούμε με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για δράσεις με άμεσα ωφελούμενες ευάλωτες κατηγορίες συνανθρώπων μας. Στις δύσκολες στιγμές μετριέται η ευθύνη όλων μας. Το ελληνικό ξενοδοχείο, διαχρονικά, έχει κοινωνικό πρόσημο στη λειτουργία του, γεγονός που κάνει όλους τους ξενοδόχους να αισθανόμαστε περήφανοι»"

  • Η θέση των παιδιών και εφήβων είναι στο σχολείο και όχι στην εργασία!
  • Η ομαλή αποιδρυματοποίηση ουδεμία σχέση έχει με την αγορά εργασίας αλλά με την ένταξη σε ένα ασφαλές οικογενειακό  πλαίσιο!
  • Ενίσχυση κοινωνικής προστασίας δεν σημαίνει φτηνό εργατικό δυναμικό αλλά ευκαιρίες για μόρφωση και αξιοποίηση ικανοτήτων!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου