Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών



Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σήμερα, περίπου το 30-50% των ψυχιατρικών ασθενών στην Ευρώπη πάσχει ταυτόχρονα από ψυχική νόσο και από διαταραχές λόγω χρήσης ουσιών. Η συνύπαρξη διαταραχών της προσωπικότητας και κατάχρησης ναρκωτικών εντοπίστηκε μόλις πρόσφατα στον γενικό πληθυσμό.
    Η αναπηρία και ο εθισμός έχουν μια πολύπλοκη σχέση, με το καθένα να είναι αιτία και αποτέλεσμα του άλλου. Η αποκατάσταση μπορεί να ωφελήσει άτομα με αναπηρία με εθισμούς.
    Οι αναπηρίες και ο εθισμός μπορεί τραγικά να είναι ένα κοινό ζευγάρι. Τα άτομα με αναπηρίες είναι πολύ πιο πιθανό να υποφέρουν από διαταραχές χρήσης ουσιών (SUDs) από ό,τι ο γενικός πληθυσμός, και είναι επίσης λιγότερο πιθανό να λάβουν θεραπεία για αυτές. Το αντίστροφο μπορεί επίσης να ισχύει. Τα άτομα με εθισμό είναι επίσης πιο πιθανό να γίνουν ανάπηρα, είτε λόγω τυχαίου τραυματισμού είτε λόγω μακροχρόνιων παρενεργειών της κατάχρησης ουσιών.
    Τα άτομα με σωματικές αναπηρίες εμφανίζουν SUD σε ποσοστό 2 έως 4 φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Η αναπηρία και η έλλειψη υποστήριξης μπορούν εύκολα να αποθαρρύνουν την ευτυχία και την αίσθηση του σκοπού κάποιου στη ζωή, δημιουργώντας καταθλιπτικές καταστάσεις. Οι συνυπάρχουσες διαταραχές , όπως η κατάθλιψη , το άγχος και το ανίατο τραύμα , είναι ιδιαίτερα συχνές μεταξύ των Αμερικανών με ειδικές ανάγκες, με αποτέλεσμα πολλοί να αναζητούν μια ψευδή αίσθηση άνεσης με επιβλαβείς ουσίες .
    Τα άτομα με διανοητικές και σωματικές αναπηρίες αντιμετωπίζουν μοναδικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως κοινωνικές προοπτικές που τα βλέπουν ως ξένοι, αδυναμία να πληρούν τις προϋποθέσεις για ορισμένες σταδιοδρομίες, πρόσβαση σε ορισμένα οφέλη και αδυναμία συμμετοχής σε μια σειρά από δραστηριότητες στο βαθμό που θα ήθελαν . Τα άτομα με αναπηρία είναι πιο πιθανό να είναι άνεργα. Οι ενήλικες με αναπηρία 25 ετών και άνω έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν ολοκληρώσει το γυμνάσιο και περισσότερες πιθανότητες να ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Είναι πιο πιθανό να είναι θύματα βίαιων εγκλημάτων και να παλεύουν με ασθένειες όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στα υψηλά ποσοστά χρήσης ουσιών που παρατηρούνται στην κοινότητα με ειδικές ανάγκες.
    Ο εθισμός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη πολλών αναπηριών. Τα άτομα υπό την επιρροή είναι πολύ πιο πιθανό να υποστούν σοβαρό τραυματισμό που μπορεί να προκαλέσει αναπηρία, όπως από πτώση ή τροχαίο ατύχημα. Η κατάχρηση ουσιών επιδεινώνει επίσης τα συμπτώματα πολλών ψυχικών και διανοητικών διαταραχών, οδηγώντας σε πιο σοβαρά επεισόδια και μεγαλύτερη αναπηρία. Η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών είναι μια σημαντική οδός μέσω της οποίας εξαπλώνονται ορισμένες ασθένειες που προκαλούν αναπηρία (όπως ο HIV ), όπως και οι σεξουαλικές πρακτικές υψηλού κινδύνου που είναι πιο πιθανό να οφείλονται σε κατάχρηση ουσιών. Επιπλέον, η μακροχρόνια κατάχρηση πολλών ουσιών μπορεί να προκαλέσει τόσο αναπηρίες όσο και καταστάσεις που προκαλούν αναπηρία. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:
  • Ορισμένες μορφές αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν τύφλωση
  • Η μακροχρόνια χρήση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ηπατίτιδα
  • Η χρήση εισπνεόμενων μπορεί να προκαλέσει νευρική βλάβη
  • Το μακροχρόνιο κάπνισμα μαριχουάνας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες
    Σύμφωνα με το CDC, σχεδόν 61 εκατομμύρια, ή 1 στους 4, ενήλικες στις ΗΠΑ ζουν αυτήν τη στιγμή με αναπηρία. Δυστυχώς, οι αναπηρίες και η κατάχρηση ουσιών συχνά συνυπάρχουν. Μαζί με τα υψηλότερα ποσοστά εθισμού, τα άτομα με αναπηρίες έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες να λάβουν θεραπεία για αυτά σε σχέση με τα άτομα χωρίς αναπηρία. Πολλοί παράγοντες προκαλούν υψηλά ποσοστά εθισμού στην κοινότητα με αναπηρία, όπως χρόνιος πόνος, έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή υγειονομική περίθαλψη, συνυπάρχουσες καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως άγχος και κατάθλιψη, κοινωνικό στίγμα, ικανότητα και διακρίσεις.
    Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί κατάλληλη φροντίδα για ένα SUD ενώ ζει επίσης με αναπηρία, τα κέντρα θεραπείας είναι εκεί έξω και μερικές φορές μπορεί να ειδικεύονται ακόμη και σε συνυπάρχουσες καταστάσεις όπως σωματικές ή γνωστικές αναπηρίες.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου