Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Γραφή τυφλών braille

Γραφή Braille ονομάζεται το σύστημα γραφής των τυφλών. Το όνομά της οφείλεται στον εφευρέτη της Λουδοβίκο Braille.
Ο Λουδοβίκος Braille γεννήθηκε στην Γαλλία, το 1809. Τυφλώθηκε όταν ήταν περίπου τριών ετών, ύστερα από ένα τραυματισμό που είχε στα μάτια του. Οι γονείς του τον έστειλαν στο πρώτο σχολείο στον κόσμο για τυφλά άτομα, στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών.

Ο Λουδοβίκος υπήρξε ένας έξυπνος και δημιουργικός μαθητής. Στο σχολείο διδασκόταν βασικές χειρονακτικές εργασίες και ανάγνωση. Ο ιδρυτής του σχολείου είχε εφεύρει ένα σύστημα ανάγνωσης με ανάγλυφα γράμματα. Τα βιβλία με τα συγκεκριμένα γράμματα, όμως, ήταν πολύ μεγάλα σε όγκο και δεν ήταν εφικτή η εκτύπωσή τους.
Το 1821 ο λοχαγός Κάρολος Μπαρμπιέρ δημιούργησε μια εφεύρεση που την ονόμαζε "η γραφή της νύχτας". Επρόκειτο για έναν κώδικα από δώδεκα κουκκίδες και αριθμούς από παύλες, μέσω του οποίου οι στρατιώτες μπορούσαν να επικοινωνήσουν (χωρίς να μιλούν) κατά την διάρκεια πολέμου. Ο κώδικας, ωστόσο, ήταν πολύ δυσνόητος για τα παιδιά και έτσι το σχολείο τον απέρριψε.
Μετά την επίσκεψη του Κάρολου Μπαρμπιέρ, ο Λουδοβίκος αποφάσισε να δημιουργήσει ένα καινούρια ειδικό αλφάβητο για τυφλούς. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών παρουσίασε την εφεύρεσή του. Κάποιοι φάνηκαν ικανοποιημένοι, ενώ άλλοι το χαρακτήρισαν ως μη αποδοτικό. Ο Λουδοβίκος δεν απογοητεύτηκε και συνέχισε τις προσπάθειές του. Βασικό πλεονέκτημα της γραφής Braille ήταν το γεγονός πως το τυφλό άτομο μπορούσε με τον ίδιο κώδικα και να γράφει και να διαβάζει.
Ο Λουδοβίκος έγινε δάσκαλος στο Ινστιτούτο, παρόλο που το σύστημά του δεν διδασκόταν στους μαθητές. Πέθανε το 1852 σε ηλικία 43 ετών. Το έργο του αναγνωρίστηκε στην Γαλλία δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, ενώ η εφεύρεσή του χρησιμοποιείται πλέον ευρέως.
Η γραφή Braille αντικαθιστά τα γράμματα με ανάγλυφες κουκκίδες ("στιγμές", όπως ονομάζονται). Ο τυφλός ψηλαφώντας τις κουκκίδες με το δάχτυλο μπορεί να διαβάζει τις λέξεις και τις προτάσεις. Το σύστημα αποτελείται από έξι κουκκίδες, οι οποίες είναι τοποθετημένες ανά τρεις, δημιουργώντας συνολικά 64 συνδυασμούς. Η γραφή διαβάζεται από αριστερά προς δεξιά και από πάνω προς κάτω.
Οι ικανοί αναγνώστης της Braille χρησιμοποιούν συνήθως και τα δύο χέρια. Η λειτουργία των χεριών είναι εναλλασσόμενη. Το ένα χέρι λαμβάνει τη λεκτική πληροφορία του κειμένου (αναγνώριση των κουκκίδων) και το άλλο την χωρική λειτουργία (αναγνώριση της θέσης). 
Παρακάτω δίνεται το ελληνικό αλφάβητο σε γραφή Braille, καθώς και οι βασικοί αριθμοί:


Μία μηχανή Braille:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου