Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Οδοντιατρική φροντίδα υπό γενική αναισθησία


Με την κα. Μπόκα (παιδοοδοντίατροςκάτοχος μεταπτυχιακού στην παιδοοδοντιατρική και την ειδική αγωγή, ιδιωτεύει στην Θεσσαλονίκη και δέχεται άτομα με αναπηρίες) είχαμε ξανασυνεργαστεί και στο παρελθόν. Αυτή τη φορά, θα μας μιλήσει για την οδοντιατρική φροντίδα των ατόμων με αναπηρία, όταν χρειάζονται οδοντιατρική θεραπεία υπό γενική αναισθησία.

Κυρία Μποκά καλημέρα. Για άλλη μια φορά θυμίστε μας, πόσο σημαντική είναι η φροντίδα της υγείας των δοντιών;

Καλημέρα σας και καλή χρονιά! Αρχικά να σας ευχαριστήσω πάλι για τη δυνατότητα που μου δίνετε να μιλήσουμε για ένα θέμα που αφορά τους περισσότερους γονείς των παιδιών με αναπηρίες. Τα δόντια μας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του σώματός μας, οπότε η φροντίδα τους είναι επιβεβλημένη. Με τα δόντια τρώμε κ διατηρούμε τη σωστή αρχιτεκτονική του στόματός μας. Επιπλέον τα δόντια μας ομορφαίνουν! Φανταστείτε ένα χαμόγελο χωρίς δόντια… Αφήνω φυσικά στην άκρη την ταλαιπωρία (φυσική και οικονομική), αλλά και τον πόνο που προκαλούν τα χαλασμένα και παραμελημένα δόντια. Η διατήρηση λοιπόν της καλής στοματικής υγείας με επιμελές βούρτσισμα, σωστή διατροφή και τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι μείζονος σημασίας.

Ωστόσο, πολύ συχνά, βλέπουμε τα παιδιά να φοβούνται τον οδοντίατρο. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;

Ο Παιδοδοντίατρος χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για να βοηθήσει ένα φοβισμένο παιδί να ξεπεράσει μερικώς ή πλήρως το φόβο του. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα λέγαμε ότι τα καταφέρνουμε και οι μικροί μας ασθενείς συνεργάζονται σε ικανοποιητικό ή μεγάλο βαθμό και ολοκληρώνουν τη θεραπεία τους στο ιατρείο. Φυσικά υπάρχουν κάποια παιδάκια που αδυνατούν να συνεργαστούν. Αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την ηλικία τους, τα πολύ μικρά παιδάκια, κάτω των 3-3,5 ετών δεν μπορούν να συνεργαστούν. Σε άλλα πάλι παιδιά ο φόβος είναι τόσο έντονος που υπερνικά κάθε προσπάθεια συνεργασίας. Και φυσικά στην περίπτωση των αμεα, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας για κάτι παραπάνω από τον καθαρισμό και τη φθορίωση. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις επιλέγουμε την οδοντιατρική θεραπεία υπό γενική αναισθησία.

Τι σημαίνει οδοντιατρική θεραπεία με μέθη;

Η μέθη είναι μια κατάσταση στην οποία το άτομο διατηρεί τα αντανακλαστικά του, αναπνέει χωρίς υποστήριξη, όμως δεν έχει πλήρως τις αισθήσεις του, δηλαδή δεν αντιλαμβάνεται πλήρως το περιβάλλον. Μέθη συνήθως επιτυγχάνεται με τη χρήση πόσιμου ή ενδοφλέβιου φαρμάκου. Πολύ ελαφρά μέθη επιτυγχάνεται με τη χρήση πρωτοξειδίου του αζώτου. Στο εξωτερικό η οδοντιατρική θεραπεία με τη χρήση μέθης επιτρέπεται ακόμη και στο ιατρείο, χωρίς την παρουσία αναισθησιολόγου. Στην Ελλάδα απαγορεύεται και πρέπει να γίνεται μόνο σε περιβάλλον νοσοκομείου κλινικής, παρουσία αναισθησιολόγου. Η μέθη με τη χρήση των φαρμάκων είναι αποτελεσματική στην οδοντιατρική, ωστόσο με τη χρήση του αερίου θα πρέπει να υπάρχει ένας βαθμός συνεργασίας του παιδιού!

Ποια η διαφορά της μέθης από τη γενική αναισθησία;

Στη γενική αναισθησία το άτομο δεν διατηρεί κανένα αντανακλαστικό, ούτε αυτό της αναπνοής. Χρειάζεται δηλαδή μηχανική υποστήριξη-αναπνευστήρα. Φυσικά γίνεται μόνο σε περιβάλλον νοσοκομείου ή κλινικής από εξειδικευμένο αναισθησιολόγο. Το άτομο υπό γενική αναισθησία δεν έχει καμία απολύτως επαφή με το περιβάλλον, δεν έχει καμία ανάμνηση της διαδικασίας και φυσικά δε χρειάζεται κάποιου άλλου είδους οδοντιατρική αναισθησία, καθώς δεν αντιλαμβάνεται τον πόνο. Στη μέθη, όπως είπαμε παραπάνω, το άτομο αναπνέει μόνο του, έχει κάποια επαφή με το περιβάλλον και νιώθει σε κάποιο βαθμό τον πόνο, αν δε γίνει τοπική αναισθησία.

Πόσο ασφαλής μέθοδος είναι η γενική αναισθησία;

Η γενική αναισθησία είναι μια ιατρική πράξη, η οποία είναι εξαιρετικά ασφαλής και χρήσιμη. Χωρίς τη γενική αναισθησία δεν θα μπορούσαν να σωθούν εκατομμύρια άνθρωποι που πρέπει να χειρουργηθούν. Φυσικά και υπάρχουν κάποια μεμονωμένα περιστατικά, όπου κάτι πήγε στραβά στην γενική αναισθησία, όπως και σε όλες τις ιατρικές πράξεις, όμως αυτό το ποσοστό είναι μηδαμινό! Ας σκεφτούμε ότι γενική αναισθησία γίνεται ακόμη και σε νεογέννητα ή πρόωρα μωρά, αλλά και σε ανθρώπους με σοβαρότατα προβλήματα υγείας χωρίς να δημιουργείται καμία επιπλοκή. Επομένως είναι μία ασφαλέστατη διαδικασία, ακόμη και όταν χρησιμοποιείται για την οδοντιατρική θεραπεία.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η μέθη και σε ποιες η γενική αναισθησία;

Στην Ελλάδα η χρήση μέθης για οδοντιατρική αποκατάσταση δεν χρησιμοποιείται. Προτιμούμε τη γενική αναισθησία. 

Υπάρχουν παρενέργειες;

Όπως είπαμε παραπάνω είναι μια εξαιρετικά ασφαλής διαδικασία που μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε την οδοντιατρική θεραπεία σε παιδιά που θα ήταν αλλιώς αδύνατο.

Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δε χρειάζεται νοσηλεία (διανυκτέρευση) στην κλινική για να γίνει η οδοντιατρική θεραπεία υπό γενική αναισθησία. Σε μία φορά αποκαθίστανται όλα τα δόντια του παιδιού. Είναι μια απόλυτα ασφαλής διαδικασία, η οποία γίνεται φυσικά σε κλινική παρουσία εξειδικευμένου αναισθησιολόγου και το παιδί δεν υφίσταται καμία απολύτως ταλαιπωρία. Διαρκεί κάποιες ώρες, ανάλογα με τις οδοντιατρικές εργασίες που πρέπει να γίνουν και όταν το παιδί ξυπνήσει αμέσως μετά δεν πονάει, ούτε έχει καμία ανάμνηση της διαδικασίας. Είναι το εργαλείο μας για να μπορούμε να παρέχουμε οδοντιατρική θεραπεία στα παιδιά με αναπηρία, που αδυνατούν να συνεργαστούν στο ιατρείο και συχνά έχουν εκτεταμένα οδοντιατρικά προβλήματα.


Κυρία Μπόκα σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και για τις πολύτιμες πληροφορίες σας. Ελπίζω στο μέλλον να μας ξαναβοηθήσετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου