Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

"Διαβάζω για τους άλλους"


Στην συντροφιά μας σήμερα έχουμε τον Θοδωρή Τσάτσο. Ο Θοδωρής είναι ψυχολόγος, τραγουδιστής και στιχουργός και συγγραφέας. Κάνει podcast, είναι ιδρυτικό μέλος του "διαβάζω για τους άλλους" και είναι τυφλός. Σήμερα θα μας μιλήσει για το «διαβάζω για τους άλλους».

·         Καλημέρα Θοδωρή. Τι σημαίνει «διαβάζω για τους άλλους»;

®     Για εμένα σημαίνει συνεργασία για ένα κοινό όραμα, συνάντηση με ωραίους ανθρώπους και ένα ταξίδι με πολλούς σταθμούς.

·         Τι ακριβώς είναι το «διαβάζω για τους άλλους;»; Υπάρχει κάποια διοίκηση;

®     Πρόκειται για έναν εθελοντικό οργανισμό με όραμα στην ισότιμη πρόσβαση στη γνώση και τη λογοτεχνία. Η νομική του μορφή είναι αυτή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Ιδρύθηκε το 2015. Τα διοικητικά του όργανα είναι ένα πενταμελές συμβούλιο και η γενική συνέλευση των μελών. 

·         Σε ποιες περιοχές δραστηριοποιήστε;

®     Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να είμαστε σε τρείς πόλεις. Είμαστε στην Αθήνα, το Ηράκλειο και τα Χανιά της Κρήτης. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ συγκινητική. Έχουμε προτάσεις να πάμε σε περισσότερες πόλεις αλλά θέλουμε να κάνουμε πιο προσεκτικά και σταθερά βήματα σε σχέση με το άνοιγμά μας στην κοινωνία.

·         Ποιες υπηρεσίες προσφέρετε;

®     Οι δράσεις μας  χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες. Ηχογραφούμε βιβλία λογοτεχνικά και εκπαιδευτικά για να εμπλουτίσουμε τις ακουστικές  βιβλιοθήκες για τα άτομα με απώλεια όρασης  και γενικά τους εντυποανάπηρους. Κάνουμε ζωντανές  αναγνώσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Πιο συγκεκριμένα μέσω της θεραπευτικής ανάγνωσης κρατάμε συντροφιά σε ηλικιωμένους που βρίσκονται σε μονάδες φροντίδας, καθώς επίσης διαβάζουμε και σε σπίτια ατόμων που δεν μπορούν να διαβάσουν μόνοι τους λόγω υγείας. Τέλος πραγματοποιούμε σεμινάρια και βιωματικές δράσεις  με σκοπό την εξοικείωση του κοινού με τα θέματα της οπτικής αναπηρίας και την προσβασιμότητα στην ανάγνωση.

·         Είμαι τυφλός. Πως μπορώ να ωφεληθώ από τις υπηρεσίες σας;

®     Τα βιβλία που ηχογραφούμε κατατίθενται σε δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Τα εκπαιδευτικά συγγράμματα κατατίθενται στην Amelib, μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Παντείου Πανεπιστημίου.  Τα λογοτεχνικά βιβλία κατατίθενται στην πλατφόρμα ‘Όμηρος’ του ‘Πανελληνίου συνδέσμου τυφλών’. Όσοι είναι εγγεγραμμένα μέλη στις πλατφόρμες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο υλικό που ηχογραφούμε. Για να εγγραφεί κάποιος χρειάζεται να απευθυνθεί στις ίδιες τις πλατφόρμες και να προσκομίσει πιστοποιητικό αναπηρίας.

·         Θέλω να προσφέρω εθελοντικά. Πως μπορώ να σας στηρίξω;

®     Οι ανάγκες του οργανισμού τόσο σε επίπεδο δράσης όσο και σε επίπεδο οργάνωσης είναι πολλές. Αύτη την περίοδο λόγω της πανδημίας οι δράσεις μας είναι σε σημαντικό βαθμό περιορισμένες. Υπάρχουν όμως πάντα τρόποι να συνεισφέρει κανείς στο ‘Διαβάζω για τους άλλους'. Αν κάποιος συμπληρώσει μια απλή φόρμα εθελοντή στην ιστοσελίδα μας και μας παρακολουθεί στα social media, θα ενημερώνεται   συνεχώς για το τι χρειαζόμαστε.

·         Υπάρχει κάποιο κόστος;

®     Υπάρχει μια ετήσια συνδρομή δέκα ευρώ. Η συνδρομή αυτή είναι πολύτιμη για εμάς για να μπορούμε να καλύψουμε τα λειτουργικά μας έξοδα.

·         Που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;

®     Μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα μας  https://www.giatousallous.org/, καθώς και τη σελίδα μας στο Facebook  «Διαβάζω για τους άλλους».


Θοδωρή, σε ευχαριστούμε πολύ και ελπίζω να σε έχουμε ξανά κοντά μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου