Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας




Η 2α Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας το 1949 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Αν και η σύγχρονη δουλεία δεν ορίζεται στο νόμο, χρησιμοποιείται ως ομπρέλα που καλύπτει πρακτικές όπως η καταναγκαστική εργασία, η δουλεία με χρέη, ο καταναγκαστικός γάμος και η εμπορία ανθρώπων. Ουσιαστικά, αναφέρεται σε καταστάσεις εκμετάλλευσης που ένα άτομο δεν μπορεί να αρνηθεί ή να αποχωρήσει λόγω απειλών, βίας, εξαναγκασμού, εξαπάτησης ή/και κατάχρησης εξουσίας.
Η δουλεία εξελίχθηκε και εκδηλώθηκε με διαφορετικούς τρόπους σε όλη την ιστορία. Σήμερα ορισμένες παραδοσιακές μορφές δουλείας εξακολουθούν να επιμένουν στις προηγούμενες μορφές τους, ενώ άλλες έχουν μετατραπεί σε νέες. Τα όργανα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν τεκμηριώσει την επιμονή παλαιών μορφών δουλείας που είναι ενσωματωμένες σε παραδοσιακές πεποιθήσεις και έθιμα. Αυτές οι μορφές δουλείας είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων διακρίσεων σε βάρος των πιο ευάλωτων ομάδων στις κοινωνίες, όπως αυτές που θεωρούνται ότι ανήκουν σε χαμηλή κάστα, φυλετικές μειονότητες και αυτόχθονες πληθυσμούς.
Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Εμπορίας Προσώπων, το 2021 η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και το ανθρώπινο δυναμικό χωρίς σύνορα ανακοίνωσαν τους νικητές ενός διεθνούς διαγωνισμού γελοιογραφίας για την καταναγκαστική εργασία. Ενδεικτικά έργα του διαγωνισμού:













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου