Η 23η Σεπτεμβρίου τιμάται ως Διεθνής Ημέρα των Νοηματικών Γλωσσών, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2017. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συμπίπτει με την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών (WFD) στις 23 Σεπτεμβρίου 1951, στην Ρώμη. Η οργάνωση έχει ως έναν από τους κύριους στόχους της, τη διατήρηση των νοηματικών γλωσσών και του πολιτισμού των κωφών ως προϋπόθεση για την υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Ενθαρρύνετε όλους να υποστηρίξουν ενεργά τα δικαιώματα των κωφών και την επίσημη αναγνώριση των εθνικών νοηματικών γλωσσών. Εγγραφείτε για δικαιώματα νοηματικής γλώσσας προωθώντας τις εθνικές σας νοηματικές γλώσσες σε δημόσιους χώρους.
Το 60% των χωρών στον κόσμο δεν έχουν αναγνωρίσει νομικά την εθνική τους νοηματική γλώσσα. Για να υποστηρίξει το έργο υπεράσπισης των απλών μελών μας, η WFD είναι στην ευχάριστη θέση να λανσάρει τις Κατευθυντήριες γραμμές για την επίτευξη των δικαιωμάτων της νοηματικής γλώσσας. Σε αυτήν την εργαλειοθήκη συνηγορίας έχουμε αναπτύξει εργαλεία και στρατηγικές που θα ενισχύσουν τις κοινότητες κωφών και θα προωθήσουν την υιοθέτηση μιας ισχυρής και ουσιαστικής νομικής αναγνώρισης των εθνικών νοηματικών γλωσσών.
Αυτό το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα ενός έργου που χρηματοδοτείται από το Nippon Foundation, «Securing Access to Sign Language Rights», από το 2019. Οι πρωταρχικοί στόχοι του έργου ήταν να παράσχει στις εθνικές ενώσεις κωφών ατόμων ένα σύνολο πόρων που προωθούν τους στόχους τους διασφαλίζοντας τη νομική αναγνώριση για τις εθνικές τους νοηματικές γλώσσες. Εκτός από αυτές τις Κατευθυντήριες γραμμές, η ΟΠΥ διοργάνωσε μερικά εργαστήρια για να ενισχύσει τις ικανότητες των εθνικών ενώσεων κωφών και να παράσχει πληροφορίες και πόρους σχετικά με τα δικαιώματα της νοηματικής γλώσσας.
Η ΟΠΥ ενθαρρύνει τις εθνικές ενώσεις κωφών, συμμάχους και υποστηρικτές, φορείς χάραξης πολιτικής και όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να χρησιμοποιήσουν αυτήν την εργαλειοθήκη για να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι κωφοί μπορούν να απολαμβάνουν ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα: το δικαίωμα στη γλώσσα.
Με αυτήν την εργαλειοθήκη, κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στο όραμά μας για έναν κόσμο όπου οι κωφοί παντού μπορούν να υπογράψουν οπουδήποτε.
https://wfdeafnew.wpenginepowered.com/wp-content/uploads/2024/03/Guidelines-Achieving-SL-Rights-v2.pdf
https://vimeo.com/858567838
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου