Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Αυτισμός: Μία νέα μόδα;


Για το θέμα του αυτισμού έχω αναφερθεί αναλυτικά εδώ. Εν συντομία πρόκειται για μία διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή ("διάχυτη" σημαίνει ότι το άτομο αντιμετωπίζει προβλήματα σε πολλούς τομείς της ανάπτυξής του ταυτόχρονα, ενώ "αναπτυξιακή" σημαίνει ότι οι δυσκολίες αυτές εμφανίζονται από την στιγμή της γέννησης και υπάρχουν καθ' όλη την διάρκεια της ανάπτυξης του ατόμου, ακόμη και αν δεν γίνονται ορατές από την πρώτη στιγμή), με βασικές δυσκολίες στον τομέα της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης με τους άλλους. Άλλωστε, ο όρος "αυτισμός" προέρχεται από την λέξη "εαυτός" και σημαίνει, ακριβώς, την απομόνωση του ατόμου από τους άλλους.
Αυτό που με προβληματίζει τον τελευταίο καιρό είναι η ξαφνική αύξηση του ποσοστού των αυτιστικών. Σα να κρύβονταν τόσα χρόνια και τώρα που η ειδική αγωγή βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος (επιστημονικού και επαγγελματικού) έκαναν την εμφάνισή τους.
Και αναρωτιέμαι. Πρόκειται πράγματι για ξαφνική αύξηση του ποσοστού εμφάνισης του αυτισμού τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας κάποιων αλλαγών στη δομή του εγκεφάλου; Χαρακτηριστικά, πολλοί πιστεύουν πως πρόκειται για μια φυσιολογική κατάσταση και όχι για μια διαταραχή, για ένα διαφορετικό είδος του ανθρώπου με τις δικές του ιδιαιτερότητες. Χρησιμοποιούν τους όρους "αυτιστικός" και "νευροτυπικός" (από νευρολογικής άποψης τυπικός) για να αναφερθούν στα δύο είδη ανθρώπων. Ή μήπως πρόκειται για μια εικονική αύξηση; Δηλαδή για μια ψεύτικη αύξηση του ποσοστού από τους επαγγελματίες προκειμένου, με απλά λόγια, να βρουν δουλειά! Ειδικά, μάλιστα, στις μέρες μας που αφ' ενός η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο και αφετέρου η ειδική αγωγή, όπως προανέφερα, βρίσκεται στο επίκεντρο και όλοι θέλουν να ασχοληθούν με τα άτομα με αναπηρία. Υπάρχει, τέλος, και η πιθανότητα αυτή η αύξηση στην συχνότητα εμφάνισης να αντανακλά την χρήση ευρύτερων διαγνωστικών κριτηρίων, με τα οποία εντοπίζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις αυτισμού.
Τι να ισχύει άραγε;




10 σχόλια:

  1. Ποιος θα κρινει τι ισχυει αραγε οι ιδιοι οι αυτιστικοι οι "αλλοι" που εχουν βρει τροπους να κερδοσκοπουν απο αυτους; Και πως ειναι δυαντον ενω στην φυση γυρο μας να υπαρχουν πολλα υποειδη απο καθε ειδος ζωου (ειτε ειναι θηλαστικο ή μη) και στο ανθρωπινο ειδος να υπαρχει μονο ενα;;;
    Πως ειναι δυνατον να υπηρχαν αυτιστικοι ανεκαθεν στην ιστορια του ανθρωπινου ειδους που συνεβαλαν στην καλυτερευση του και τωρα ξαφνικα που εγινε μια επικερδης βιομηχανια, να ειναι ο αυτισμος μια διαταραχη;
    Καπου τα εχουμε μπερδεψει και εχουμε χασει την ολοκληρωμενη εικονα με το να μας δειχνουν συνεχως κομματακια (του παζλ;) και να μας λενε για διαταραγμενα παιδια με διαχυτες καταστασεις. Ας ξυπνησουμε παρακαλω! Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία Πέρλα,
      καταρχήν ευχαριστώ για το σχόλιο σας. Νομίζω ότι οι καταλληλότεροι για να κρίνουν τι ισχύει είναι οι επιστήμονες σε συνεργασία με τους αυτιστικούς κάνοντας αμερόληπτες έρευνες. Ξέρω ότι στο άκουσμα και μόνο τη λέξης "αμερόληπτες" πολλοί θα βάλουν τα γέλια... Από εκεί και πέρα θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις σας πάνω στο θέμα του αυτισμού. Αν και όποτε θέλετε, μπορείτε να μου στείλετε τις σκέψεις σας και εγώ σύντομα θα τις δημοσιεύσω.
      Σας ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  2. Είμαι δασκάλα ειδικής αγωγής, προσωπικά δεν μου έχει τύχει ακόμα να δω κάποια διάγνωση παιδιού με αυτισμό και να είναι λανθασμένη. Αν έχει συμβει σε κάποιον θα έπρεπε να το καταγγειλέι, είναι απαράδεκτο να βάζουμε τόσο εύκολα ταμπέλες. Αλλά πιστεύω και οι γονείς δε θα είχαν δεχθεί τη διάγνωση αν δεν δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Παρ' ολα αυτά με τις διαγνώσεις των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες έχει τύχει πολλές φορές να διαφωνήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για τον σχολιασμό σας. Δυστυχώς, έχω γνωρίσει περιπτώσεις όπου έχουν γίνει λάθος διαγνώσεις. Η οικογένεια τις δέχτηκε, ξέροντας ότι κάτι δεν πάει καλά από την μια, έχοντας όμως τυφλή εμπιστοσύνη στους ειδικούς από την άλλη. Όσον αφορά την καταγγελία που αναφέρετε ακόμη και να κάνουν, στην Ελλάδα το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης λειτουργεί με πολύ αργούς ρυθμούς και απαιτεί πολλά χρήματα. Για αυτό και πολλοί απλά δεν μπαίνουν ποτέ στον κόπο. Τέλος, όσον αφορά τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες εκεί θεωρώ ότι το πράγμα έχει ξεφύγει...

      Διαγραφή
  3. προσωπικα κυριοι πριν απο τρεια χρονια σε καποιο κεδι της αττικης και σε ενα νοσοκομειο ετσει ευκολα εβγαλαν τον γιο μου αυτιστικο με εικοση λεθτα που το ιδανε ενα παιδακι τεσσαρων χρονων μου ειπανε πραγματα που πραγματικα κοντεψαν να με στιλουν και εκαναν ανο κατο την οικογενεια μου στο σχολειο του εβαλαν ταμπελα οι (κυριες νηπιαγωγοι)και με εβαλαν να πληρονω 400 εθρω σε μια κοπελα για παραλληλη στιρηξη η οποια αποοτι εμαθα αργοτερα εξηπερετουσε και αλλα παιδια μετα απο δικη μου προτοβουλια ο μικρος πηγε δυο φορες νηπειο τη δευτερη φορα σε ιδιοτικο οπου αγκαλιασαν το παιδι και τοθ εμαθαν παρα πολλα πραγματα τςρα στην πρςτη δημοτικου πηγενη παρα πολυ καλα .Απο το κεντρο πυ παει η ψυχολογος μας ειπε πως ο μικρος δεν εχει καμια σχεση με τον αυτισμο απλα ειναι υπερκινητικος και θα ειναι παντα του κατι το οποιο δεν μας απασχολη βεβεα οασο μπορουμε θα κανει καποιες συνεδριες οι οποιες μακροχρονια τον εχουν βοηθησει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω τι ισχύει εκεί, εδώ στη Σύρο πάντως υπάρχουν παιδιά με αυτισμό και είναι όντως αυτισμός. Αυτό που έχω καταλάβει ως γονιός αυτιστικού παιδιού είναι ότι η εκμετάλλευση είναι τεράστια, όταν ένα ντοσιεδάκι για PECS, χωρίς τις εικόνες, αντί για 5 ευρώ στο πουλάει πασίγνωστο κέντρο στην Ελλάδα, 75 ευρώ!!! Είναι αισχρό! Ας κοιτάξουμε καλύτερα πώς θα πιέσουμε να μην κλείσουν δομές και να απαιτήσουμε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας και κατόπιν ασχολούμαστε για παράδειγμα με αυτούς που λαμβάνουν επιδόματα χωρίς να είναι ανάπηροι. Εγώ αυτό που νιώθω στο πετσί μου είναι η παντελής αδιαφορία του κράτους για τα ΑμεΑ. ΠΑΝΤΟΥ! Κλείνουν κέντρα, κόβουν συνεδρίες, χρήματα, μειώνουν ποσοστά με κύριο ελατήριο τη μείωση του κόστους. Εμένα αυτό με απασχολεί και φαντάζομαι και όλους όσοι πραγματικά υποφέρουν από αναπηρία.
    Παναγιώτης από Συρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας. Δυστυχώς, η ειδική αγωγή θα είναι το πρώτο "θύμα" της καλά στυμμένης κρίσης.

      Διαγραφή
  5. ο γιος μου 3 χρ εχει αυτισμο ,εχουμε παει σε 3 παιδονευρολογους και 2 αναπτυξιολογους κανενας απο αυτους δεν μας εδωσε διαγνωση επειδη το παιδι ειναι μικρο ολοι μου ειπαν μπορει πιθανον θα δουμε μεγαλωνοντας οχι δεν πιστευω οτι οι γιατροι βαζουν ταμπελες στα παιδια στην δικη μου περιπτωση το αντιθετο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Δεν αναφερόμουν μόνο στους γιατρούς όταν έγραφα για την αύξηση του ποσοστού εμφάνισης του αυτισμού, αλλά γενικότερα στους ειδικούς (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές κ.τ.λ.)που βγάζουν γρήγορα συμπεράσματα. Χαίρομαι πάντως που στην περίπτωσή σου φέρθηκαν με επαγγελματισμό και επιφύλαξη και δεν βιάστηκαν να δώσουν μία διάγνωση.

      Διαγραφή