Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Special Olympics World Games


Πρόκειται για την μεγαλύτερη παγκόσμια αθλητική οργάνωση που αφορά αποκλειστικά άτομα με νοητική υστέρηση. Περιλαμβάνει θερινούς και χειμερινούς αγώνες, οι οποίοι διεξάγονται εναλλάξ κάθε δύο χρόνια.
    Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ελλάδας, "τα Special Olympics ιδρύθηκαν το 1968 από την Eunice Kennedy Shriver, αδελφή του Προέδρου των Η.Π.Α John F. Kennedy, και το έναυσμα δόθηκε από την αδελφή τους με νοητική αναπηρία Rosemary Kennedy. Το όραμα γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1962 σε μία θερινή κατασκήνωση στην αυλή της κατοικίας των Kennedy με τη συμμετοχή 100 μόλις ατόμων με νοητική αναπηρία. Η Eunice Kennedy Shriver θέλησε να αναδείξει τις δυνατότητες των ατόμων με νοητική αναπηρία στις αθλητικές δραστηριότητες. Με την πάροδο των χρόνων, η  καλοκαιρινή κατασκήνωση σιγά σιγά επεκτάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα Special Oympics επισημοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 1968, με τη διεξαγωγή των πρώτων Διεθνών Θερινών Αγώνων Special Olympics στο Illinois με 1.000 αθλητές με νοητική αναπηρία από 26 Πολιτείες των Η.Π.Α και τον Καναδά. Τον Δεκέμβριο του 1971, τα Special Olympics λαμβάνουν από την Ολυμπιακή Επιτροπή των Η.Π.Α. το προνόμιο να φέρουν τον τίτλο “Olympics”."
    Στην Ελλάδα, "τα Special Olympics Hellas ιδρύθηκαν το 1988 και αποτελούν έναν αθλητικό, εκπαιδευτικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος στηρίζεται στον εθελοντισμό. Προσφέρουν δυνατότητες προπόνησης σε άτομα με νοητική αναπηρία, σε 26 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα (22 θερινά και 4 χειμερινά). Μέσω της προπόνησης και της συμμετοχής τους σε αγώνες, οι αθλητές αναπτύσσονται σωματικά, νοητικά, κοινωνικά και πνευματικά και συμμετέχουν στη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός σε ένα περιβάλλον σεβασμού, αποδοχής και κοινωνικής ένταξης. Στη διάρκεια της διαδρομής τους, τα Special Olympics Hellas καθιερώθηκαν στη συνείδηση των πολιτών ως ένας από τους πιο ενεργούς αθλητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα για άτομα με νοητική αναπηρία. Οι αθλητές των Special Olympics συμμετέχουν ανελλιπώς στις προπονήσεις με σκοπό τη συμμετοχή τους στους ετήσιους τοπικούς και περιφερειακούς και κάθε δύο χρόνια στους Πανελλήνιους Αγώνες. Μέχρι σήμερα, οι Έλληνες αθλητές που κατά καιρούς έχουν λάβει μέρος σε αγώνες, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, ξεπερνούν τους 14.000. Η δράση των Special Olympics Hellas στηρίζεται σε αφοσιωμένους εθελοντές - προπονητές, οι οποίοι είναι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής με πολυετή εμπειρία ή/και εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, πιστοποιημένοι από τη Διεθνή Επιτροπή των Special Olympics. Παράλληλα, υλοποιούνται εξειδικευμένα εκπαιδευτικά και αθλητικά προγράμματα, που αποσκοπούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Τα Προγράμματα Μεικτών Ομάδων (Unified Sports), Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί. (Play Unified. Learn Unified.), Αναπτυξιακό, Νεαροί Αθλητές (Young Athletes), Υγιείς Αθλητές (Healthy Athletes), Αθλητές με κινητική και νοητική αναπηρία - MATP (Motor Activity Training Program), Νεαροί Ηγέτες (Youth Leaders) και το Πρόγραμμα Εθελοντισμού έχουν ως κύριο μέλημα την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν στα άτομα με νοητική  αναπηρία και την ανάδειξη του εθελοντικού κινήματος στη χώρα μας. Σε αναγνώριση της πολύχρονης δράσης των Special Olympics Hellas, έχουν απονεμηθεί στο Σωματείο βραβεία και διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και άλλες Μητροπόλεις, τον Δήμο Αθηναίων και τους περισσότερους Δήμους της χώρας, καθώς και πλήθους άλλων Ελληνικών και Διεθνών Οργανισμών για το "κοινωνικά επωφελέστατο και ηθικά εξαίρετο έργο του".
    Τα αθλήματα είναι χόκει, δρόμοι αντοχής με σκι, Αλπικό σκι, αγώνες δρόμου με χιονοβατίδες, χειροσφαίριση, floorball, τζούντο, στίβος, ρυθμική και ενόργανη γυμναστική, ποδόσφαιρο, πετοσφαίριση, πατινάζ επί δαπέδου, μπότσε, μπόουλινγκ, κολύμβηση, καλαθοσφαίριση, καγιάκ, ιστιοπλοία, ιππασία, επιτραπέζια αντισφαίριση, powerlifting, γκόλφ και αντιπτέριση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου