Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Podcast "Μεταξύ Σοβαρού και Αστείου"


Σήμερα στην παρέα μας έχουμε δύο καλεσμένους. Τον Θοδωρή Τσάτσο και την Χρυσέλλα Λαγαρία. Ο Θοδωρής είναι ψυχολόγοςτραγουδιστής και στιχουργός και συγγραφέας. Κάνει podcast, είναι ιδρυτικό μέλος του "διαβάζω για τους άλλους" και τυφλός. Η Χρυσέλλα, είναι ολικά τυφλή, συνιδρύτρια και project manager  της συνεταιριστικής επιχείρησης  Black Light, Γενική Γραμματέας ΔΣ στο "διαβάζω για τους άλλους" και Podcaster. “Μεταξύ σοβαρού και αστείου», μαζί βγάζουν podcast  για τα μικρά και τα μεγαλύτερα που συνθέτουν την καθημερινότητα μας...

ü  Καλημέρα. Αρχικά, πείτε μας. Τι είναι podcast;

·         Τυπικά τα “Podcast” είναι ψηφιακά αρχεία τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν φωνή ,ή μουσική (music podcast).
Τα podcast μπορούν να δημιουργηθούν από καθένα που διαθέτει μικρόφωνο, λογισμικό ηχογράφησης, και σύνδεση στο internet. Υπάρχουν επίσης πολλά videocast και podcast τα οποία έχουν δημιουργηθεί από οργανισμούς όπως το BBC, και την Deutsche Welle. Η λέξη “Podcast  Αναφέρθηκε πρώτη φορά το 2004 σε ένα άρθρο του Ben Hammersley στη Guardian και είναι μια σύντμηση του iPod και του broadcast. Η Apple ήταν εξαιρετικά τυχερή που το εμπορικό σήμα ενός προϊόντος της συνδέθηκε με τη νέα τεχνολογία, ακριβώς όπως είχε συμβεί και με το Sony Walkman. Όμως ένα podcast μπορεί να το απολαύσει κανείς σε οποιοδήποτε μέσο αφού η πιο δημοφιλής μορφή του είναι το Mp3. Το podcast μπορεί να αναπαραχθεί μέσω κάποιου λογισμικού μουσικής, στον υπολογιστή (το Windows Media Player ή το iTunes), στο smartphone, ακόμη και στο αυτοκίνητο.   
Πρακτικά το  podcast είναι ένα άρθρο, ένα κείμενο, μια ιστορία, μια συνέντευξη  που, αντί να την διαβάζεις, μπορείς να την ακούς. Το συνηθίζουν οι bloggers, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, αλλά τα τελευταία χρόνια, γίνονται σοβαρές κινήσεις και στην Ελλάδα, ειδικά με το ξεκίνημα της πανδημίας είδαμε σοβαρά ειδησεογραφικά sites να παράγουν επαγγελματικά podcasts.

ü  Πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα;

·         Το συζητούσαμε πολύ καιρό – ονειρευόμασταν να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό χώρο στον οποίο θα μοιραζόμασταν δικές μας ιστορίες αλλά και ιστορίες που μας τραβάνε το ενδιαφέρον και θέλουμε να τις δείξουμε και σε άλλους. Το λέγαμε, αλλά δεν μας άφηνε η καθημερινότητα με τα τρεχάματα της. Ε, ήρθε η πανδημία και είπαμε αν δεν γίνει τώρα, δε θα γίνει ποτέ. 

ü  Τι θέματα διαπραγματεύεστε;

·         Κοινωνικά και πολιτιστικά κυρίως. Ιστορίες της επικαιρότητας που θεωρούμε πως αξίζουν αναφοράς, συνεντεύξεις με αξιόλογους ανθρώπους που σε κάτι πιστεύουμε πως  ξεχωρίζουν και υπάρχουν και δύο σταθερές θεματικές,. Η δισκοκριτική σε συνεργασία με τον Δημήτρη Ιλεμόσογλου και η θεματολογία που αφορά στην αναπηρία/όποτε κρίνουμε πως υπάρχει κάτι να ειπωθεί.

ü  Συμμετέχουν και άλλοι;

·         Όπως αναφέραμε και πριν, ο Δημήτρης Ιλεμόσογλου που είναι μεταξύ άλλων μουσικοσυνθέτης και φυσικά όσες και όσοι μας χαρίζουν τις φωνές και τις ιστορίες τους.

ü  Είστε και οι δύο τυφλοί. Πόσο η αναπηρία σας, σάς εμπόδισε ή σας διευκόλυνε;

·         Πολλές φορές ο κόσμος όταν ακούει πως ένα ανάπηρο άτομο με κάτι δυσκολεύεται, το αποδίδει κατευθείαν στην αναπηρία, μη σκεπτόμενος πως δεν τα ξέρουμε όλοι όλα/όλοι κάνοντας κάτι για πρώτη φορά μπορεί να χρειαζόμαστε χρόνο να το μάθουμε. Δεν είχαμε ξανακάνει podcast, προφανώς χρειαστήκαμε κάποιο χρόνο να βρούμε τα πατήματα μας!

ü  Γιατί μεταξύ σοβαρού και αστείου;

·         Γιατί μας ταιριάζει να  βλέπουμε τα πράγματα από όλες τις πλευρές τους. Γιατί πιστεύουμε πως σε κάθε ιστορία υπάρχουν αστείες και σοβαρές πτυχές.  Γιατί θέλουμε να αναδεικνύουμε όλα αυτά που ταυτόχρονα μας κάνουν να σκάμε χαμόγελα αλλά και μας προβληματίζουν.

ü  Είστε νέοι και έχετε καταφέρει τόσα σημαντικά πράγματα. Ακούγεται ίσως συνηθισμένο, αλλά τι συμβουλή θα δίνετε προς τους ανάπηρους που σας διαβάζουν;

·         Αν είμαστε ακόμα νέοι, ίσως δεν είμαστε κατάλληλοι για συμβουλές! Παρόλα αυτά, ίσως το καλύτερο που έχουμε να πούμε είναι να διεκδικούν τα θέλω τους, να ζητούν πράγματα που πρέπει να τα έχουν ισότιμα με όλους/ες,   αλλά να χαράζουν ταυτόχρονα  και το δικό τους δρόμο, όποιος κι αν ονειρεύονται  να είναι αυτός.

Σας ευχαριστώ και τους δύο και ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα!

 Εμείς ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε όμορφο καλοκαίρι και… όπως λέμε και στο podcast,  στο επανακούειν 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου