Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη - Το παράδειγμα της Margaret Nosek




Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου 2015 και τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες. Η σημερινή ημέρα αποτελεί ευκαιρία να σπάσουμε τα στερεότυπα, καθώς "ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες"! Ωστόσο, δεν πρέπει να αμελούμε ότι οι γυναίκες με διαφόρων ειδών αναπηρίες σε ποσοστό χαμηλότερο του 15% μπορούν να ολοκληρώσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην Ειδική Αγωγη με Απλά Λόγια τιμούμε σήμερα τις γυναίκες με αναπηρία στην επιστήμη μέσα από το παράδειγμα της Margaret Ann.
Η Margaret Ann "Peg" Nosek (25 Ιανουαρίου 1952 – 21 Νοεμβρίου 2020) ήταν Αμερικανίδα ακαδημαϊκός και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και σε ηλικία 2 ετών διαγνώστηκε με Η Margaret Ann "Peg" Nosek (25 Ιανουαρίου 1952 – 21 Νοεμβρίου 2020) ήταν Αμερικανίδα ακαδημαϊκός και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Μεγάλωσε στο Οχάιο και αποφοίτησε από το Κολέγιο Baldwin Wallace στη Berea του Οχάιο το 1974, με πτυχίο καλών τεχνών. Απέκτησε μεταπτυχιακό στην ιστορία της μουσικής από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve το 1976. Μετακόμισε στο Τέξας για να ακολουθήσει διδακτορικό στη θεωρία της μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν. Ολοκλήρωσε ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στη συμβουλευτική αποκατάστασης, το 1982, και ένα διδακτορικό στην έρευνα αποκατάστασης, το 1984. Η Nosek ήταν καθηγήτρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στο Baylor College of Medicine. Ήταν διευθύντρια του Προγράμματος Αξιοποίησης Έρευνας Ανεξάρτητης Διαβίωσης του Baylor και διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας για τις Γυναίκες με Αναπηρίες του Baylor, το οποίο ίδρυσε το 1993. Ήταν επίσης επίκουρη καθηγήτρια στο Κολλέγιο Νοσηλευτικής στο Texas Woman's University στο Denton. Το 2014 εντάχθηκε στο προσωπικό του TIRR Memorial Hermann, για να δημιουργήσει ένα ειδικό πρόγραμμα για γυναίκες στο εξωτερικό ιατρείο του νοσοκομείου. Ήταν πρόεδρος του Health Care for All Texas, και στα τελευταία της χρόνια άρχισε να ενδιαφέρεται για τις δυνατότητες του Second Life για την οργάνωση και την προσέγγιση ατόμων με κινητικές αναπηρίες. Πέθανε το 2020, σε ηλικία 68 ετών, στο Χιούστον.

Στο παρακάτω βίντεο, δείτε την συνέντευξη της Margaret και άλλων δύο γυναικών με αναπηρία που μέσα από τις δικές τους προκλήσεις κατάφεραν να επιτύχουν στους τομείς τους.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου