Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Εγκυμοσύνη και γυναίκες με αναπηρία


Η Μυρτώ, μητέρα τριών παιδιών και άτομο με αναπηρία, μας "είχε μιλήσει" στο παρελθόν για την εμπειρία της. Είναι ξανά εδώ για να μας μιλήσει για ένα νέο της εγχείρημα...

"Μητρότητα και αναπηρία: ομάδες και σεμινάρια στο Διαδίκτυο

Μια προσωπική διαδρομή


Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει, ακόμη και στην Ελλάδα, να αναπτύσσεται ένας λόγος γύρω από την αναπηρία, και ειδικότητα για τη μητρότητα και την αναπηρία. Ως γυναίκα με πρόβλημα υγείας και μόνιμη βλάβη/αναπηρία, αυτό το θέμα με έχει απασχολήσει από το 2000, που έγινα μητέρα, με πολλαπλούς τρόπους: από το δικαίωμα μια γυναίκας με αναπηρία να γίνει μητέρα και την υποστήριξη της οικογένειας και της ευρύτερης κοινωνίας  μέχρι τον ρόλο του χώρου, που είναι και το επαγγελματικό μου αντικείμενο, όπως και τη διαχείριση των προβλημάτων της αναπηρίας. Έχω συμμετάσχει σε πολλά δράσεις για την αναπηρία κα τη μητρότητα, από δημόσιες ομιλίες μέχρι ακαδημαϊκή έρευνα, αλλά μόλις το 2021, μετά από τις καραντίνες και τους εγκλεισμούς, αποφάσισα να δημιουργήσω μία ψηφιακή τοποθεσία όπου να μπορώ να μοιράζομαι ιδέες, εμπειρίες, έρευνες και άρθρα, για να υπάρχει μία ενημέρωση μητέρων και υποψήφιων μητέρων που τις απασχολούν τα ζητήματα της αναπηρίας.

Αρχικά δημιούργησα μια Σελίδα στο facebook με τον τίτλο «Ανάπηρες Μητρότητα και η εμπειρία του τοκετού», για να τις ανάγκες της έρευνας που ξεκινούσα τον Ιούλιο του 2021 . Η Σελίδα περιέχει δημοσιεύσεις από σχετικές έρευνες για την αναπηρία, τον τοκετό και τη φροντίδα του, και τη μητρότητα, από βιβλία, άρθρα, εμπειρίες γυναικών, και ιστορικά στοιχεία από τη σχετική βιβλιογραφία, όπως και ενημέρωση για τη δική μου έρευνα και την πορεία της. Μπορείτε να την επισκεφτείτε στο https://www.facebook.com/myrto.cpostdoc//.

Παράλληλα έφτιαξα και μια Ομάδα, συνδεδεμένη με τη Σελίδα, για να υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με όσες και όσους ενδιαφέρονται για αυτά τα ζητήματα. Αργότερα, μετονόμασα τη Σελίδα σε «Μητρότητα και αναπηρία/mothering and disability», και μετά από διάφορους πειραματισμούς, κατέληξα στη διατήρηση μίας ανοιχτής ομάδας της «Mothering and disability/μητρότητα και αναπηρία», https://www.facebook.com/groups/818803445437552, πο έχει 147 μέλη σήμερα (18/10/2023). 

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 προσπάθησα να έχω μια σταθερή παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, ως βοηθός μητρότητας που ασχολείται με την αναπηρία. Μαζί με μία άλλη βοηθό μητρότητας, κάναμε τέσσερις παρουσιάσεις για αυτά τα ζητήματα, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο 2022. Μερικά από τα θέματα ήταν τα εξής: Γονιμότητα, κοινωνικές αντιλήψεις∙ εγκυμοσύνη, παρακολούθηση, φάρμακα∙ τοκετός, επιλογές, σχέδια, προσαρμογές∙ μητρότητα/γονεϊκότητα, φροντίδα μωρού, υγεία μητέρας, καθημερινότητα, και ο ρόλος του πατέρα.

Τον Ιανουάριο, στα πλαίσια ενός προγράμματος ψηφιακής κατάρτισης, οργάνωσα ένα δωρεάν σεμινάριο τεσσάρων εβδομάδων για μητέρες με αναπηρία, και πάλι μέσω του facebook και της ομάδας όπου έκανα παρουσιάσεις και συζητήσεις για διάφορα θέματα σχετικά με τη μητρότητα και τις προκλήσεις της αναπηρίας, την Ομάδα «Μητρική φροντίδα και αναπηρία» https://www.facebook.com/groups/709649250644748. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 10 άτομα, μητέρες, μαίες, και μία φίλη μου που ενδιαφέρεται για την αναπηρία!

Στη συνέχεια προσέφερα μερικές ανοιχτές διαλέξεις για μητέρες και μαίες, όπως γι παράδειγμα την παρουσίαση «Αναπηρία, ιατρικοποίηση του τοκετού, και τα κέντρα τοκετού». 

Τον Αύγουστο του 2023 δημιούργησα ένα άλλο διαδικτυακό σεμινάριο, για τις Επιλογές στον Τοκετό, για όλες τις μητέρες αλλά και με αναφορές στην αναπηρία. Από τα 19 άτομα που γράφτηκαν, οι δύο είχαν κάποια αναπηρία (κινητική, οπτική).

Συνολικά, αυτά τα δύο χρόνια, συμμετείχαν και αλληλεπιδρούσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (ομάδες, σελίδες, μέλη, ακόλουθοι, σχόλια, αντιδράσεις) περισσότερα από 2.000 άτομα. 

Σε αυτό το διάστημα, έκανα μία παρουσίαση για τον θηλασμό και την αναπηρία σε ένα διεθνές διαδικτυακό Συνέδριο που έγινε από ένα Τουρκικό Πανεπιστήμιο, και μία εισήγηση για τους χώρους του τοκετού και τις ανάπηρες μητέρες, σε ένα άλλο διαδικτυακό Συνέδριο για την προ- και περιγεννητική περίοδο, μία παρουσίαση στο διαδικτυακό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Βοηθών Μητρότητας, και μία εισήγηση-συζήτηση, μαζί με τη βοηθό μητρότητας Μαρία Ανδρεουλάκη, στον σύλλογο βοηθών μητρότητας DONA (Doulas of North America), των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θέλω να πιστεύω ότι ανέδειξα σε κάποιον βαθμό το θέμα της αναπηρίας στη μητρότητα, τόσο ανάμεσα στις γυναίκες στην Ελλάδα, όσο και στις επαγγελματίες της περιγεννητικης φροντίδας έξω από τα σύνορα!

Ωστόσο, σε αυτή τη πορεία, διαπίστωσα ότι υπάρχει μεν κάποιο ενδιαφέρον για αυτά τα δύο ζητήματα, αλλά η ενημέρωση είναι σχετικά ανεπαρκής, και η ενεργή συμμετοχή και ανάληψη πρωτοβουλιών από τις μητέρες, τις μαίες ή τις βοηθούς μητρότητας μάλλον περιορισμένη. Πράγμα που επιβεβαιώθηκε από τις επαφές μου σε αυτά τα προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια και συναντήσεις: οι μητέρες ακόμη προτιμούν να ακολουθήσουν την ιατρικοποιημένη μαιευτική περίθαλψη, και οι επαγγελματίες, ακόμη και όταν έχουν την διάθεση να υποστηρίξουν έναν πιο «φυσικό» τοκετό και να αφήσουν την πρωτοβουλία στη μητέρα, δεν έχουν τις γνώσεις και τα εργαλεία για να το κάνουν αυτό…

Οπότε, το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι για να έχει μια γυναίκα την εμπειρία που επιθυμεί, θα πρέπει μόνη της να βρει τους ανθρώπους και τα μέρη που θα την υποστηρίξουν! Όπως και οι περισσότερες μη-ανάπηρες μητέρες…

Ευτυχώς που πολλές από εμάς είμαστε super-crips!"


Ευτυχώς που υπάρχουν γυναίκες και μητέρες σαν την Μυρτώ! Μυρτώ, σε ευχαριστούμε!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου