Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Χρήστος Χρονόπουλος




Το Μάϊο του 2007, τέσσερις αστυνομικοί συνέλαβαν και τραυμάτισαν σοβαρά τον Χρήστο Χρονόπουλο, άτομο με ψυχιατρική εμπειρία, προκαλώντας του κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ως αποτέλεσμα του βαρύτατου τραυματισμού του από τους αστυνομικούς, ο Χρήστος αντιμετώπιζε σοβαρή λειτουργική έκπτωση και αναπηρία, σε ποσοστό άνω του 85%.
    Οι αστυνομικοί τον παρέλαβαν στις 22 Μαΐου 2007 όρθιο και μέσα σε τέσσερις ώρες τον παρέδωσαν σε κωματώδη κατάσταση στο Θριάσιο νοσοκομείο. Έφερε σοβαρότατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, έπειτα από προσαγωγή του στο τμήμα για «παρενόχληση» θαμώνων σε καφετέρια, ο ιδιοκτήτης της οποίας τους είχε επισημάνει ότι επρόκειτο για άτομο με ψυχολογικά προβλήματα. Ύστερα από οκτώ αναβολές, στις 17/11/2021 ξεκίνησε επιτέλους στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών η εκδίκαση της έφεσης των δύο αστυνομικών που καταδικάστηκαν πρωτόδικα για τον βασανισμό του.
    Σύμφωνα με το αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα που είχε εκδώσει το Συμβούλιο Εφετών, οι αστυνομικοί «χτύπησαν με πρόθεση επανειλημμένως τον προσαχθέντα σε πολλά σημεία του σώματός του με θλώντα αμβλέα όργανα (πιθανόν με σφιγμένες τις γροθιές τους)», με αποτέλεσμα να επέλθει μεταξύ άλλων «βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση που προκάλεσε μεγάλη έκπτωση των νοητικών του λειτουργιών, βραδυψυχισμό, μετατραυματική αμνησία και επιληπτικές κρίσεις».
    Δύο δικαστικά συμβούλια, παρά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις των εισαγγελέων, είχαν εκδώσει απαλλακτικά βουλεύματα για τους κατηγορούμενους, με τη λογική ότι «δεν προέκυψαν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής», καθώς επίσης ότι το θύμα αυτοτραυματίστηκε. Το ίδιο φυσικά είχαν υποστηρίξει και οι αστυνομικοί οι οποίοι είχαν αναφέρει ότι ο Χρονόπουλος τραυμάτισε το κεφάλι του χτυπώντας το πάνω στον πάγκο του μπαρ της καφετέριας, αντιστεκόμενος την ώρα που προσπαθούσαν να τον προσαγάγουν.
    Φυσικά, όλες αυτές οι αντιφάσεις και οι ασάφειες, οι εισαγγελικές προτάσεις αλλά και οι πιέσεις του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Θεόδωρου Μαντά οδήγησαν στην αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος και στην απόφαση του Αρείου Πάγου να παραπέμψει τη δικογραφία στο Συμβούλιο Εφετών.
    Τα περί αυτοτραυματισμού του θύματος προσέκρουσαν στην αντίφαση ότι στο βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων στις 23 Μαΐου δεν έχει γίνει καμία απολύτως αναφορά σχετικά με αντίσταση ή κάποιο χτύπημα, αλλά το μόνο που καταγράφεται είναι πως ο Χρ. Χρονόπουλος βρισκόταν υπό την επήρεια «ουσιών και μέθης», πράγμα που καταρρίπτεται από τις εξετάσεις που έκανε ο τραυματιοφορέας του ΕΚΑΒ όταν τον παρέλαβε από το ΑΤ Καλλιθέας.
    Η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για χτύπημα είναι με συμπληρωματική εγγραφή έξι ολόκληρες ημέρες μετά το συμβάν, στις 29 Μαΐου 2007, όταν ήδη η υπόθεση βρισκόταν στην επικαιρότητα.
    Το 2015, το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο καταδίκασε σε οκτώ χρόνια κάθειρξη με αναστολή, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών, τους αστυνομικούς Αριστείδη Κόκκινο και Νίκο Σουτόγλου για τον άγριο βασανισμό του Χρ. Χρονόπουλου. Στην ίδια δίκη δικάστηκαν και οι αστυνομικοί οι οποίοι αποτελούσαν το πλήρωμα του περιπολικού που τον μετέφερε, για τους οποίους όμως το δικαστήριο έκρινε ότι υπέπεσαν σε πλημμελήματα που στο μεταξύ είχαν παραγραφεί.
    Το 2019, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά με το σκεπτικό για τις ευθύνες των αστυνομικών, που υπερέβησαν όπως τονίζεται ακόμη και «τα ακραία όρια» παρέμβασης, επιδίκασε σε βάρος του ελληνικού δημοσίου χρηματική αποζημίωση για το σωματικό μαρτύριο και την ψυχική δοκιμασία που υπέστη ο Χρήστος. Συγκεκριμένα το δικαστήριο με απόφασή του, που καταδεικνύει και τη βαριά ποινική ευθύνη των αστυνομικών, υποχρέωσε το ελληνικό δημόσιο να καταβάλει αποζημίωση ύψους 200.000 ευρώ καθώς και μηνιαίο ποσό 600 ευρώ, εν είδει επιδόματος, για πέντε χρόνια.
    Από την πλευρά του, το ελληνικό δημόσιο προκλητικά αλλά ευτυχώς ανώφελα, καθώς άσκησε έφεση κατά της απόφασης η οποία απορρίφθηκε, ισχυρίστηκε ότι το θύμα ήταν συνυπαίτιο κατά 95% γι’ αυτό που του συνέβη, αφού τραυματίστηκε από δικές του επικίνδυνες κινήσεις.
    Στο Εφετείο που προσέφυγαν οι αστυνομικοί και έγινε το 2022 μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, επίσης καταδικάστηκαν κατά πλειοψηφία (4-3) ενώ τους αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα η ποινή να πέσει στα 3 έτη φυλάκισης με αναστολή.
    Ήταν η πρώτη φορά στα ποινικά χρονικά που ελληνικά δικαστήρια εφάρμοσαν το άρθρο 137Α του Ποινικού Κώδικα για βασανιστήριο κρατουμένου από αστυνομικούς.
    Ωστόσο η υπόθεση δεν σταμάτησε εκεί καθώς ο ένας αστυνομικός προσέφυγε στην Άρειο Πάγο ζητώντας αναίρεση της δευτεροβάθμιας απόφασης ισχυριζόμενος ότι δεν έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
    Με τον τρόπο αυτό επεδίωκε να επαναληφθεί η δευτεροβάθμια δίκη και να μην καταστεί αμετάκλητη η καταδικαστική απόφαση που θα τον ανάγκαζε να αποταχθεί από την ΕΛ.ΑΣ. και να χάσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης. Το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης και έτσι το Εφετείο θα ξεκινήσει από την αρχή.
    Μεγάλος απών όμως αυτή τη φορά θα είναι ο  Χρήστος Χρονόπουλος... Πέθανε στις 07/09/2023 σε ηλικία 49 ετών, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο, όπου νοσηλευόταν για 13 μήνες.





ΠΗΓΗ: Documento, in.gr και Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου