Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα και ασθένειες. Το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεσμοθέτησαν την 10 Οκτωβρίου ως ημέρα της Ψυχικής Υγείας.
Για τον σχολικό εκφοβισμό είχαμε μιλήσει εδώ.
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ο εκφοβισμός μέσα από τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών. Μπορεί να συμβεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων, στις πλατφόρμες παιχνιδιών και στα κινητά τηλέφωνα. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός (όπως και ο κλασσικός εκφοβισμός) είναι μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που έχει στόχο να τρομοκρατήσει, να απειλήσει, να ταπεινώσει και γενικά να παρενοχλήσει κάποιον χρήστη που διατηρεί προσωπικό λογαριασμό.Πολλές φορές συμβαίνει ένα άτομο να βιώνει το σχολικό εκφοβισμό παράλληλα με το διαδικτυακό εκφοβισμό.
Οι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο επιλέγει να ασκήσει διαδικτυακό εκφοβισμό ή
παρενόχληση είναι:
- Νιώθει ανίσχυρος
- Έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Επιδιώκει την προσοχή και τον θαυμασμό από τους φίλους του
- Επιθυμεί να εξουσιάζει τους άλλους
- Θέλει να ανήκει σε μια κοινωνική ομάδα
- Έχει αδυναμία ελέγχου του θυμού
- Έχει ανεπτυγμένο το στοιχείο της επιθετικότητας
- Μιμείται βάναυσες συμπεριφορές και χρησιμοποιεί τη ρητορική του μίσους
- Αδιαφορεί για τις συγκεκριμένες πράξεις
- Πολλές φορές υπήρξε κατά το παρελθόν και ο ίδιος θύμα εκφοβισμού
Στην ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχει ακόμη ορισμός "διαδικτυακός εκφοβισμός" ο οποίος να
ποινικοποιείται. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται, για παράδειγμα με παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Πολλές φορές οι φίλοι μεταξύ τους αστειεύονται και πειράζονται. Κάποιες φορές είναι
δύσκολο να διαχωρίσουμε πότε γίνεται για διασκέδαση ή πότε υπάρχει πρόθεση να μας
γελοιοποιήσουν και να μας βλάψουν, ειδικά όταν γίνεται μέσων του διαδικτύου. Σε κάθε περίπτωση όταν νιώσουμε πληγωμένοι ή ντροπή ή αντιληφτούμε ότι άλλοι γελούν
μαζί μας με στόχο να μας χλευάσουν, έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε από το άτομο
να το σταματήσει.
- Πείτε, του ότι δεν σας αρέσει
- Ότι αισθάνεστε δυσάρεστα
- Και εάν δε σταματήσει, τότε ζητήστε βοήθεια. Το πρώτο βήμα για να απελευθερωθούμε από αυτή την κατάσταση είναι να ζητήσουμε άμεσα βοήθεια από κάποιον που εμπιστευόμαστε, τους γονείς μας, την κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο του σχολείου μας, ή κάποιο μέλος της οικογένειας μας ή κάποιο άλλο έμπιστο ενήλικα όπως έναν καθηγητή ή δάσκαλό. Εάν πάλι δε νιώθουμε άνετα να μιλήσουμε σε κάποιον, τότε μπορούμε να απευθυνθούμε στη γραμμή βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου όπου μπορούμε ανώνυμα να μιλήσουμε ή να γράψουμε μήνυμα στο: τηλ: 210 6007686 - info@help-line.gr .
- Οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης είναι υποχρεωμένες να παρέχουν σε όλους τους χρήστες τους ασφάλεια. Στη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης όπου έχουμε λογαριασμό, ενδεχομένως να μπορούμε να αποκλείσουμε τον αποστολέα και να τον καταγγείλουμε στην ίδια την πλατφόρμα. Κρατάμε και συλλέγουμε αποδεικτικά στοιχεία –όπως μηνύματα, στιγμιότυπα από το προφίλ μας, τις αναρτήσεις του κ.α.
- Εάν ο αποστολέας των μηνυμάτων είναι άγνωστος, μπορούμε να καλέσουμε την Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών SafeLine (www.safeline.gr) και στη Γραμμή Βοήθειας «help-line 2106007686», για να σας προσφέρουν νομικές και ψυχολογικές συμβουλές αντίστοιχα.
- Σε περίπτωση που διατρέχουμε άμεσο κίνδυνο, τότε πρέπει να επικοινωνήσουμε με την αστυνομία.
https://saferinternet4kids.gr/wp-content/uploads/2017/05/Youth_panel.pdf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου