Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Ψυχικές ασθένειες και τέχνη

Παρακάτω δίνονται μερικοί πίνακες που αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες αντιλαμβάνονταν τις ψυχικές ασθένειες.

"Ίαση ενός δαιμονισμένου άντρα στο Ριάλτο", του Vittore Carpaccio: Στο συγκεκριμένο πίνακα απεικονίζονται οι αντιλήψεις για την διάγνωση και θεραπεία της ασθένειας στον Μεσαίωνα. Ο άντρας θεραπεύεται με θαύμα από τον ιερέα μπροστά στο πλήθος. 


"Πειρασμός του Αγίου Αντωνίου", του Matthias Grunewald: Στο συγκεκριμένο πίνακα απεικονίζεται ο πειρασμός του Αγίου Αντωνίου από τους δαίμονες οι οποίοι προσπαθούσαν να τον πείσουν να διακόψει την ασκητική ζωή του. Ο συγκεκριμένος πίνακας ήταν αναρτημένος σε ένα ίδρυμα για ασθενείς παραμορφωτικών ασθενειών. 


"Ο ύπνος της λογικής παράγει τέρατα", του Francisco Goya. Στον συγκεκριμένο πίνακα απεικονίζεται ένας άντρας να κοιμάται και να δέχεται επίθεση από πλάσματα της νύχτας, συμβολίζοντας την έλλειψη λογικής από κάποια μέρη του μυαλού, όπως στο υποσυνείδητο.


"Τρελοκομείο¨, του Franisco de Goya. Στον συγκεκριμένο πίνακα αναπαρίσταται μια συνάθροιση των ψυχικά ασθενών, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί τι συμβαίνει στους ανθρώπους όταν εκλείψουν τα προσχήματα.


"Μελαγχολία", του Albrect Durer. Στον συγκεκριμένο πίνακα αναπαρίσταται αυτό που η σύγχρονη επιστήμη ορίζει ως κατάθλιψη. Στον Μεσαίωνα, η μελαγχολία ήταν μια σκοτεινή πλευρά του μυαλού λόγω της ψυχικής ανισορροπίας του ατόμου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου