Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Μεγάλοι καλλιτέχνες που έπασχαν από ψυχικές ασθένειες

Vincent van Gogh


Ίσως ένας από τους διασημότερους ζωγράφους του κόσμου, ο  Van Gogh έπασχε από έντονη κατάθλιψη ενώ τα σπουδαιότερα έργα του τα δημιούργησε κατά την διάρκεια της παραμονής του στο ψυχιατρικό κέντρο του μοναστηριού του Αγίου Παύλου στον Σαιν Ρεμύ. Γνωρίζει τον ζωγράφο Paul Gauguin, ωστόσο, λόγω μιας έντονης διαφωνίας τους και λόγω της ασταθούς ψυχικής του υγείας, ο Van Gogh κόβει μέρος του αριστερού του αυτιού. Φημολογείται πως είχε απειλήσει να σκοτώσει τον Gauguin και προέβη στο κόψιμο του αυτιού του αναζητώντας ένα είδος κάθαρσης από τις τύψεις του. Το 1890 εμφανίζει συμπτώματα έντονης κατάθλιψης και τελικά αυτοπυροβολείται στο στήθος και πεθαίνει δύο ημέρες αργότερα. Μετά το θάνατο του, η φήμη του εξαπλώθηκε ραγδαία.

Edvard Munch


Ο Munch έζησε από κοντά τους θανάτους της μητέρας του και των αδερφών του ενώ ανατράφηκε από τον πατέρα του, που του πέρασε έναν βαθιά ριζωμένο φόβο λέγοντάς του διαρκώς ότι εάν αμαρτήσει, θα καταδικαστεί στην κόλαση. Ο ίδιος έγραψε «κληρονόμησα δύο από τους πιο φοβερούς εχθρούς της ανθρωπότητας – την κληρονομιά της φυματίωσης και της παραφροσύνης – η ασθένεια, η τρέλα και ο θάνατος ήταν οι μαύροι άγγελοι που στάθηκαν στο λίκνο μου». Το 1908 οι έντονες παραισθήσεις, σε συνδυασμό με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τον οδήγησαν στην κλινική του Dr. Daniel Jacobson.  Στη δεκαετία του '30 και του '40, οι Ναζί θεώρησαν τα έργα του "εκφυλισμένη τέχνη" και τα αφαίρεσαν  από τα γερμανικά μουσεία. Πέθανε το  1944.

Paul Gauguin

Ο Gauguin έζησε μια ζωή απογοήτευσης για το κίνημα του ιμπρεσιονισμού και μη επιβεβαίωσης του έργου του από τον κόσμο, εκφραζόμενη μέσα από αρκετές απόπειρες αυτοκτονίας. Αποφάσισε να στραφεί στην Αφρικανική τέχνη και το 1888 ήρθε σε επαφή με τον Van Gogh με τον οποίο και συνδέθηκε φιλικά. Εξαιτίας όμως της κατάθλιψης από την οποία έπασχαν αμφότεροι, η συγκατοίκηση κατέληξε σε έντονη διαμάχη, με αποτέλεσμα ο Van Gogh να κόψει μέρος του αριστερού αυτιού του, αφού προηγουμένως είχε απειλήσει να σκοτώσει τον Gauguin. Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ο Gauguin εγκαταστάθηκε στην Ταϊτή και αργότερα στις νήσους Μαρκέζας. Το 1903 λόγω σύφιλης πέθανε.

Jackson Pollock


Ο Jackson Pollock υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Πιθανόν, και λόγω του γεγονότος ότι έπασχε από κατάθλιψη την οποία προσπαθούσε να αντιμετωπίσει μέσω της ψυχανάλυσης, επηρεάστηκε από τις  θεωρίες του Carl Gustav Jung. Τα έργα του της περιόδου 1938-1944 είναι βασισμένα σε αυτές, αν και δεν έλαβαν θετική κριτική. Οι πρώτοι πίνακές του που ακολουθούν την τεχνική του dripping εκτίθενται στην Betty Friedman Gallery και τυγχάνουν μεγάλης εμπορικής επιτυχίας. Το περιοδικό Time τον χαρακτήρισε ως τον "μεγαλύτερο εν ζωή Αμερικανό καλλιτέχνη". Η  πορεία του διακόπηκε απότομα, καθώς σκοτώθηκε το 1956 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα  ενώ οδηγούσε μεθυσμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου