Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, 3 Δεκεμβρίου 2021 - Δημήτρης



Αφιέρωμα του blog Η Ειδική Αγωγή με Απλά Λόγια στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, 3 Δεκεμβρίου 2021.
Η Αναπηρία υπάρχει 365 μέρες τον χρόνο και αφορά κάθε πτυχή της καθημερινότητας του ατόμου. Ας είναι η σημερινή μέρα αφορμή για διεκδίκηση και έμπρακτη υλοποίηση της ισότητας σε όλους τους τομείς, της προσβασιμότητας σε όλους τους χώρους. της συμπερίληψης και της ενσωμάτωσης των Ατόμων με Αναπηρία στην κοινωνία ως ισότιμα μέλη.

Μαζί μας σήμερα ο Δημήτρης, άτομο με αναπηρία, μοιράζεται τους προβληματισμούς του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

"3η Δεκέμβρη - Προβληματισμός ή απλή υπενθύμιση...

3 Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Αναπηρία...

Σήμερα όπως κάθε χρόνο τα Άτομα Με Αναπηρία ενώνουμε τη φωνή μας για την αφύπνιση της κοινωνίας. Είναι όμως μια μέρα αληθινού προβληματισμού, μια μέρα απλής υπενθύμισης ή μια μέρα σαν όλες τις άλλες;

Κατά τη γνώμη μου έχει καθιερωθεί σαν μια μέρα υπενθύμισης της αναπηρίας στους ανθρώπους, γιατί εμείς οι άνθρωποι εκ φύσεως έχουμε την ανάγκη υπενθύμισης. Ποιο είναι το αποτέλεσμα όλου αυτού: Η διαφοροποίηση και η δημιουργία κοινωνικών ομάδων καθώς και η αποξένωση από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν οι Παγκόσμιες Ημέρες δεν προσφέρουν τίποτα...

Αλίμονο για μας αν μια συγκεκριμένη ημερομηνία θα ήταν αυτή που θα μας ενέπνεε, να εκφραστούμε, να τοποθετούμε, να τιμήσουμε ,  να ευαισθητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιηθούμε, να καταγγείλουμε και να διαμαρτυρηθούμε υπέρ της  ευαίσθητης και ιδιαίτερης  πολυπληθούς και πολύπλευρης  κοινωνικής ομάδας των ΑμεΑ.

«Η κοινωνία δημιουργεί τους ανάπηρους. Ενώ οι περισσότερες αδυναμίες προέρχονται από γεννήσεις και ατυχήματα, η εξουθενωτική επίπτωση στη ζωή του παθόντος προκαλείται συχνά όχι τόσο από την «αδυναμία», όσο από τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι τον προσδιορίζουν ή του συμπεριφέρονται». (Σολ Γκόρντον). ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!!!!

«Επειδή η Διαφορά είναι Δικαίωμα», ας δώσουμε το δικαίωμα στα Άτομα με Αναπηρίες να συμβιώσουν ισότιμα δίπλα μας. Ας δούμε τον κόσμο με άλλο μάτι, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.

Μόνο το 18% των χωρών προστατεύουν συνταγματικά το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εργασία, με συνέπεια η ανεργία να είναι αυξημένη για αυτά τα άτομα. Πάντως σταδιακά η κατάσταση εμφανίζει βελτίωση στο εργασιακό πεδίο, καθώς ενισχύεται διεθνώς η τάση να μη γίνονται διακρίσεις κατά των ΑμεΑ στους χώρους εργασίας.

Αποτελεί πάντως θετική εξέλιξη ότι από τα συντάγματα των χωρών που υιοθετήθηκαν μετά το 2010, πάνω από δύο στα τρία (68%) απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση την αναπηρία, το 58% εγγυώνται το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εργασία και το 63% το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τα παιδιά με αναπηρία. η ανθρωπότητα συνολικά απέχει ακόμη από το επιθυμητό επίπεδο, όσον αφορά την αντιμετώπιση των ΑμεΑ.

 

 ΑΝΑΠΗΡΙΑ=ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 ΠΡΟΣΒΑΣΗ=ΖΩΗ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου