Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Παγκόσμια ημέρα φιλίας


    Κατά τον Αριστοτέλη, τρία είναι τα βασικά είδη της φιλίας: η φιλία ωφελιμότητας, όπου τα δύο μέρη δεν τρέφουν αληθινά φιλικά συναισθήματα, αλλά διατηρούν τη σχέση τους γιατί αποκομίζουν οφέλη, η φιλία απόλαυσης, που παρατηρείται ανάμεσα σε συμμαθητές, συμφοιτητές και άτομα που ανήκουν στην ίδια αθλητική ομάδα και διαρκεί μέχρι να πάψουν τα κοινά σημεία/απόλαυση και η φιλία της αρετής και του αγαθού, η οποία αντί να βασίζεται στο συμφέρον ή στην απόλαυση, βασίζεται στην κοινή εκτίμηση των αρετών και των ιδανικών, ανάμεσα στα δύο μέρη. Με αφορμή την διεθνή ημέρα φιλίας που γιορτάζεται στις 30 Ιούλιου, ας θυμηθούμε μια δυνατή φιλία που περνάει από γενιά σε γενιά.

    Η κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών σχετίζεται άμεσα με τις φιλικές σχέσεις που αναπτύσσει το άτομο ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Παρόλα αυτά, κάποια παιδιά δυσκολεύονται να δημιουργήσουν ή να διατηρήσουν φιλικές σχέσεις, όπως τα παιδιά με αυτισμό ή με νοητική υστέρηση, εξαιτίας των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς τους (π.χ. χαμηλή αυτοεκτίμηση), προβλημάτων συμπεριφοράς (π.χ. υπερκινητικότητα), ηλικίας, φύλλου αλλά και εξαιτίας κοινωνικών παραγόντων όπως το στίγμα, η προκατάληψη και η έλλειψη ευκαιριών και χώρων για αλληλεπίδραση.
    Οι φιλικές σχέσεις που αναπτύσσει το παιδί ανεξαρτήτου αναπηρίας είναι καθοριστικές για την μετέπειτα κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη. Μια λαική ρήση αναφέρει "δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι..."








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου