Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από ιστοσελίδες


Πρόσφατα, μου κοινοποίησε μέλος της σελίδας το συγκεκριμένο άρθρο και δεν μπόρεσα παρά να σταθώ στον τίτλο: "πάνω από 96% των κυβερνητικών ιστοσελίδων αποκλείουν άνδρες και γυναίκες με αναπηρία"!
Σε αναζήτηση που πραγματοποίησαν στο διαδίκτυο σε πάνω από 500 κυβερνητικούς ιστότοπους από όλο τον κόσμο, βρήκαν ότι ενώ περίπου το 50% εμφανίζει άτομα με σωματική αναπηρία σε εικόνες, μόνο λιγότερο από το 4% τα έχει σε σελίδες που δεν σχετίζονται με την υγεία και την ευεξία. Δεν παρουσιάζονται ως αυτόνομα άτομα, αλλά μόνο για την αναπηρία τους. Με μια πρώτη ματιά, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι οι χώρες με χαμηλότερη οικονομική θέση και μειωμένα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αυτές που ευθύνονται για αυτήν την διαδικτυακή προκατάληψη κατά των ατόμων με αναπηρία. Ωστόσο, φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς ο ψηφιακός αποκλεισμός εντοπίζεται σε ιστοσελίδες στην Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Χιλή, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ιαπωνία, την Ινδία, τον Καναδά, την Αυστραλία κ.α.
Αμέσως γενάτε το ερώτημα, γιατί να συμβαίνει όλο αυτό; Κάποιες πιθανές εξηγήσεις που δίνουν οι συγγραφείς του άρθρου βασίζονται κυρίως στις μετρήσεις. Στα στοιχεία δηλαδή εκείνα που διασφαλίζουν ότι οι ιστοσελίδες προσεγγίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα. Έτσι αναφέρουν πως όταν δημιουργείται μια ιστοσελίδα της οποίας το περιεχόμενο θα απηχήσει σε ένα ευρύ κοινό, είναι λογικό να στοχεύει σε αυτό που αποκαλείται "κοινωνική πλειοψηφία", σε μια στερεότυπη δηλαδή ιδέα για το πως φαίνεται ο μέσος πολίτης όσον αφορά τη φυλή, το χρώμα των μαλλιών, το μέγεθος ή και τις αναπηρίες. Επίσης, οι εικόνες των ατόμων με αναπηρία ενδέχεται να ενθαρρύνουν λιγότερες μετατροπές και επομένως να μειώσουν την επιτυχία της ιστοσελίδας, όταν οι κρατικοί οργανισμοί πραγματοποιούν A/B tests στους ιστοτόπους τους.
Οι κυβερνητικοί ιστότοποι έχουν την ευθύνη να προωθούν τη συμπερίληψη. Μερικές ιδέες για συμπερίληψη αφορούν την προσθήκη μιας εικόνας που περιλαμβάνει ένα άτομο με αναπηρία στην αρχική σελίδα, την συμπερίληψη όχι μόνο ατόμων που είναι σε αναπηρικό καροτσάκι, αλλά και ατόμων με προβλήματα ακοής ή/και όρασης και η ύπαρξη συνεχής εποπτείας για να διασφαλιστεί ότι περιλαμβάνονται άνδρες και γυναίκες από όλα τα διαφορετικά μέρη της κοινότητας.
Το 2016 η Ευρωπαική Επιτροπή εξέδωσε οδηγίες για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα που είναι διαθέσιμες εδώ, ενώ τον Μάρτιο του 2021 εξέδωσε την στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030 την οποία μπορείτε να βρείτε στα ελληνικά εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου