Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Αυτισμός και λογοθεραπεία


Στην σημερινή συνέντευξη, έχουμε μαζί μας την κα. Συμεωνίδου Σοφία (ψυχολόγος και λογοθεραπεύτρια με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή), η οποία εργάζεται σε ειδικό σχολείο καθώς και σε ιδιωτικό κέντρο λογοθεραπείας και με την οποία είχαμε ξανασυνεργαστεί και στο παρελθόν. Αυτή την φορά θα μας μιλήσει για τον αυτισμό και τη λογοθεραπεία.

  Κυρία Συμεωνίδου καλημέρα. Εξηγήστε μας με απλά λόγια τι είναι ο αυτισμός.

Ο αυτισμός ανήκει στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Τα κύρια συμπτώματα είναι ελλείμματα στην επικοινωνία και στην κατανόηση του λόγου, στερεοτυπίες, ηχολαλία. Τα παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν δυσκολίες στην κοινωνικές σχέσεις και σε κάποιες περιπτώσεις δεν αναπτύσσουν καθόλου λόγο ή δεν τον χρησιμοποιούν επικοινωνιακά.

Πως ο αυτισμός συνδέεται με την λογοθεραπεία;

Στον αυτισμό παρουσιάζονται σοβαρά ελλείμματα στην  επικοινωνία και κάποιες φορές μπορεί να μην εμφανίζουν λόγο. Συνεπώς, η λογοθεραπεία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη λόγου καθώς και για την ενίσχυση της επικονωνίας.

Σε ποιες περιπτώσεις αυτιστικών παιδιών μπορεί να βοηθήσει ο λογοθεραπευτής; Η παρέμβασή του αφορά μόνο τα παιδιά ή και τους ενήλικες;

Στις περισσότερες περιπτώσεις παιδιών με αυτισμό η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Η λογοθεραπεία βοηθάει στην επικοινωνία είτε λεκτική είτε μη. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του λόγου, στη μείωση της ηχολαλίας. Γενικότερα, βασικός στόχος της λογοθεραπείας στον αυτισμό είναι η λειτουργική επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τους άλλους.

Τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες μπορεί να γίνει παρέμβαση. Σαφώς η πρώιμη παρέμβαση είναι πιο αποτελεσματική και με φανερά αποτελέσματα στα παιδιά.

Ποια θεωρείται ότι είναι η καταλληλότερη ηλικία για να επισκεφτεί ένα αυτιστικό παιδί τον λογοθεραπευτή;

Ένα παιδί αναλόγως των συμπτωμάτων του μπορεί να ξεκινήσει λογοθεραπεία από την προσχολική ηλικία.

Υπάρχει πλήρης αντιμετωπίση των προβλημάτων λόγου στα αυτιστικά άτομα;

Ο αυτισμός δεν θεραπεύεται. Όμως με συστηματική προσπάθεια μπορεί να εξαλειφθούν κάποια συμπτώματα ή να μειωθούν.

Η λογοθεραπεία των αυτιστικών τι ασκήσεις περιλαμβάνει;

Ανάλογα πάντοτε την περίπτωση. Μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, ασκήσεις ανάπτυξης λόγου.

Οι γονείς πως μπορούν να βοηθήσουν;

Η συμβολή των γονιών είναι καθοριστική για τη γενίκευση και την κατάκτηση των όσων μαθαίνουν στο εκάστοτε θεραπευτικό πρόγραμμα.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Όχι

Πόσο σημαντική είναι η συνεργασία του λογοθεραπευτή με τον δάσκαλο και τους άλλους επαγγελματίες που παρακολουθούν το παιδί;

Γενικότερα η συνεργασία με τους άλλους θεραπευτές, τους δασκάλους και τους γονείς παίζει καθοριστικό ρόλο. Η από κοινού στοχοθεσία και η συνεργασία μεταξύ όλων είναι ουσιαστικής σημασίας για την πρόοδο του παιδιού.

Χρειάζεται να γνωρίζουν κάτι άλλο οι γονείς και οι φροντιστές των αυτιστικών ατόμων;

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν είναι πως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Υπάρχουν κάποια κοινά συμπτώματα αλλά κάθε παιδί θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα και να εντάσσεται σε εξατομικευμένο πρόγραμμα.

Κυρία Συμεωνίδου, σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και για τις πολύτιμες πληροφορίες σας! Ελπίζω στο μέλλον να μας ξαναβοηθήσετε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου